Waberer’s ziet licht aan de horizon • TTM.nl Ga naar hoofdinhoud

Waberer’s ziet licht aan de horizon

De Hongaarse logistiek dienstverlener Waberer’s ziet voorzichtige tekenen dat haar maatregelen op het gebied van vlootreductie langzaam zijn vruchten beginnen af te werken. De omzet daalde weliswaar met 7 procent in het derde kwartaal van 2019, de brutowinst met liefst 19 procent, maar de winst was met 15,3 miljoen euro wel het sterkst tot nu toe in 2019.

Zowel de EBITDA als de EBIT waren het beste tot nu toe in Q3 vanwege de verdere reductie van de eigen vloot. In het derde kwartaal schrapte Waberer’s nog eens 260 trucks uit haar eigen wagenpark. Waberer’s verwacht dat de betere opbrengsten zich voort zullen zetten in de komende kwartalen. Waberer’s bevestigt in haar kwartaalbericht overigens dat haar naam verandert in Nexways Cargo.

Robert Ziegler, CEO van Waberer’s: “In het derde kwartaal van 2019 bleven de economische omstandigheden grotendeels neutraal, zodat Waberer’s de kans had zich te concentreren op het transformatieprogramma van zijn International Transportation Segment, dat al zichtbare effecten had op de gerapporteerde financiële cijfers voor het kwartaal.

Robert Ziegler

De basis van het transformatieprogramma is de vermindering van de eigen transportcapaciteit om het gebruik en daarmee de winstgevendheid van het ITS-segment te verbeteren. De eerste bemoedigende tekenen dat dit concept werkt, kwamen al in het tweede kwartaal naar voren. In het derde kwartaal werd het wagenpark met nog eens 260 vrachtwagens afgebouwd en de efficiency verder.

Dit transformatieprogramma had positieve effecten op de financiële resultaten: het derde kwartaal was het beste voor 2019 als het gaat om EBITDA en EBIT, zowel nominaal als in marges. Tegelijkertijd, we draaiden ook verlies, en daarom moeten we ons volop inzetten voor een volledige en duurzame rentabiliteitsverandering.

De vermindering van de vloot is slechts het begin van de transformatie naar verbetering van deinzet en de winstgevendheid. De brede en diepgaande organisatorische herstructurering die sinds de zomer gaande is, richt zich op de kern van het bedrijf: 25 initiatieven hebben betrekking op verbeteringen in verkoop, transportplanning en vlootactiviteiten.

In Sales veranderen we onze portfolio om ons te concentreren op de meest aantrekkelijke Europese handelsmarkten. Dit zal ons helpen om op de juiste plaatsen op het juiste moment voor onze klanten aanwezig te zijn. We hebben onze verkooporganisatie gestructureerd voor een betere productiviteit en verkoopeffectiviteit. We werken ook nauw samen met onze klanten om de wachttijden bij het laden en lossen te verminderen en werken met een aantal digitale marktplaatsen om onze terugladingen te optimaliseren.

In Transportation Planning verbeteren we onze planningsengine met betere gegevens, nieuwe functionaliteiten en nieuwe optimalisatie-algoritmen. We veranderen ook het planningsproces om continue planning en betere integratie met Sales en Fleet Operations mogelijk te maken.

In Fleet Operations hebben we een nieuwe structuur geïmplementeerd die alle vrachtwagens en chauffeurs verzamelt onder één juridische eenheid, genaamd Nexways Cargo. De nieuwe structuur zorgt voor een efficiënte administratie, betere controle en een homogene set voorwaarden voor alle collega’s die bij de uitvoering betrokken zijn. We brengen ook onze inspanningen op het gebied van routeoptimalisatie en brandstofbesparing nieuw leven in door onze chauffeurs te ondersteunen met betere tools en training.

Onze dochteronderneming Link in Polen heeft ook zijn ommekeer gehad in het derde kwartaal en is goed op weg om aan onze verwachtingen te voldoen, op basis van nieuwe activiteiten en interne productiviteitsverbeteringen.

Het segment Regional Contract Logistics boekte ook een sterk kwartaal, omdat, in lijn met onze eerdere plannen voor dit jaar, contracten met lage marges of verlieslatende contracten met succes opnieuw worden onderhandeld en naar verwachting hogere acquisities van nieuwe klanten naar verwachting een hogere winstgevendheid zullen hebben.

Van deze nieuwe contracten hebben we grote verwachtingen voor het contract dat onlangs met Audi is ondertekend, het grootste contract dat tot nu toe is binnengehaald door onze logistieke activiteiten.”

3 reacties op “Waberer’s ziet licht aan de horizon

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Zorg dat u niets mist. Neem nu een jaarabonnement op TTM.nl met 25% korting. Abonneer