Ga naar hoofdinhoud

Brakes test nieuwe emissievrije vrachtwagens met elektrische koeling van Frigoblock

Het Britse Brakes,  onderdeel van Sysco en een van de grootste foodserviceproviders van het Verenigd Koninkrijk, is begonnen met de distributie van levensmiddelen met twee nieuwe 19 tons door Frigoblock-gekoelde elektrische multi-tempvrachtwagens, waarmee de prestaties van de voertuigen en temperatuurregelsystemen worden getest.

De Electra-truck met EK25-unit bedient sinds eind 2022 klanten in de Engelse Midlands, terwijl de elektrische DAF LF-truck met de Frigoblock FK2-unit in januari 2023 zijn werkzaamheden startte vanuit Brake’s Reading-depot vlakbij Londen.

“Het is geweldig om onze klanten zoals Brakes in staat te stellen het voortouw te nemen bij het emissievrij maken, elektrificeren en minimaliseren van de milieu-impact van transport- en leveringsactiviteiten”, zegt Jon Jerrard-Dinn, Area Sales Manager bij Thermo King en Frigoblock. “De technologie bestaat vandaag en we werken er hard aan om de industrie te helpen de voordelen en het gemak in te zien van het elektrificeren van hun koelvoertuigen om goederen op de meest duurzame en milieuvriendelijke manier te vervoeren. We zijn verheugd dat we samen met Brakes en Sysco deze innovatie in de praktijk kunnen demonstreren.”

“Onze voertuigen in het Verenigd Koninkrijk leggen bijna 100 miljoen kilometer per jaar af, waardoor de transformatie van ons wagenpark naar zero-emissie een centraal element is bij het behalen van de ambitieuze vergroening van ons bedrijf en het helpen van onze klanten met die van hen”, aldus Paul Vernon, Head of Fleet van Sysco GB. “Frigoblock en Thermo King zijn al jaren onze partners en we rekenden op hun expertise bij het vinden van de juiste elektrische transportkoeling voor onze nieuwe emissievrije voertuigen.”

Het project zet de succesvolle, meer dan 15 jaar durende samenwerking tussen Brakes en Frigoblock en Thermo King voort.  Het was essentieel voor het wagenpark van Brakes en zijn multi-dropdistributie werkzaamheden dat de koelunits en het voertuig de koelketen in stand houden en geen emissies hebben. De Frigoblock EK25 heeft bewezen deze uitdagingen aan te kunnen. In combinatie met de invertertechnologie biedt de unit maximale efficiëntie en minimale impact op het energieverbruik van het voertuig. Deze eigenschappen maakten de Frigoblock EK25 tot de gewenste koeltechnologie die Brakes in overweging nam voor hun nieuwe BEV’s.

“We gebruiken de elektrische EK25-koelsystemen van Frigoblock al jaren in ons wagenpark. Hun prestaties en betrouwbaarheid zijn uitzonderlijk. Dankzij weinig onderhoud en een snelle terugverdientijd resulteert dit in lage totale eigendomskosten .  We waren verheugd om te ontdekken dat ze naadloos aansluiten op onze nieuwe elektrische vrachtwagen”, aldus Paul Vernon.

De nieuwe Electra 19-tons elektrische bakwagen is sinds augustus 2022 in de Midlands in gebruik en de prestaties zijn door Brakes van dag tot dag geëvalueerd. De proeven hebben aangetoond dat de prestaties op het gebied van temperatuurherstel van de Frigoblock EK25 zelfs beter zijn dan bij het koelen van een traditioneel voertuig op diesel.

“Met dit elektrische voertuig konden we het stadscentrum van Birmingham in, en zodra de chauffeur de deur sloot, bracht de Frigoblock-unit de temperatuur in de laadruimte weer op de ingestelde temperatuur, nog voordat het voertuig verder reed. Dit is buitengewoon en zorgt ervoor dat onze producten in optimale toestand blijven”, aldus Paul Vernon.

Het tweede elektrische voertuig, de DAF LF-truck, is uitgerust met de nieuwe generatie Frigoblock FK2-unit met een nieuw ontwerp en geïntegreerde telematica dankzij de Thermo King BlueBox. De connectiviteit biedt de wagenparkbeheerder 24/7 volledig zicht op de werking van de unit, bewaking op afstand en proactieve controle, waardoor Brakes de werking van hun unit op elk moment kan volgen en de temperatuurinstelpunten tijdens elke rit duidelijk kan aantonen.

Het elektrische DAF-voertuig van Brakes rijdt sinds januari 2023 vanuit de locatie van het bedrijf in Reading, bekend om de installatie van diens zonnepaneelsysteem. Het systeem voorziet de locatie van een eigen bron van hernieuwbare energie en emissievrije stroom voor de laadstations van het depot. Beide nieuwe Brakes-voertuigen ondersteunen de ambitieuze klimaatdoelstelling van Sysco om de uitstoot van zijn wereldwijde activiteiten en de gehele waardeketen van het bedrijf te verminderen.

“We zijn verheugd dat Sysco pioniert en de weg vrijmaakt voor de elektrificatie van transport in het VK met Frigoblock en Thermo King”, aldus Jon Jerrard-Dinn. “We zien het gebruik van onze producten door klanten als onze grootste kans om de CO2-uitstoot te verminderen. Deze samenwerking sluit aan bij de gewaagde Gigaton-uitdaging van Thermo King en Trane Technologies om een miljard ton broeikasgasemissies (CO2e) van de koolstofvoetafdruk van onze klanten af te halen tegen 2030.”

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Zorg dat u niets mist. Neem nu een jaarabonnement op TTM.nl met 25% korting. Abonneer