Ga naar hoofdinhoud

VIDEO – ZF zet door met breed inzetbare elektrische assen

ZF’s Commercial Vehicle Solutions (CVS) divisie heeft haar toewijding aan de volledig geëlektrificeerde toekomst van mobiliteit onderstreept met de presentatie van haar nieuwste eMobility kit. Het productaanbod, dat alle belangrijke technologieën biedt die fabrikanten van bedrijfsvoertuigen nodig hebben om hun voertuigen te elektrificeren, omvat nu volledig elektrische centrale aandrijvingen, asaandrijvingen en eComponenten. De geïntegreerde, modulaire e-drijflijnsystemen, die geschikt zijn voor lichte, middelzware en zware voertuigen en aanhangwagens, maken een stille en emissievrije werking mogelijk. AxTrax 2, AxTrax 2 dual en de eerder gelanceerde CeTrax 2 dual elektrische centrale aandrijving werden onlangs beide gedemonstreerd op ZF’s Global Technology Day in Friedrichshafen.

“Met onze modulaire elektrische aandrijfkit kan ZF klanten alles bieden wat ze nodig hebben om hun bedrijfsvoertuigen te elektrificeren, van last-mile delivery voertuigen tot 44-tons vrachtwagens,” aldus Winfried Gründler, Senior Vice President Driveline Systems bij ZF’s Commercial Vehicle Solutions divisie. “De kit bestaat uit schaalbare as- en centrale aandrijfsystemen. Net als andere elektrische systemen van ZF kunnen ze eenvoudig worden gecombineerd met verschillende elektrificatie technologieën, zoals batterijen of brandstofcellen. De kit wordt aangevuld met een breed scala aan eComponenten die in eigen huis zijn ontwikkeld en geproduceerd.

“Door ZF’s ongeëvenaarde ‘one-stop-shop’ voor de elektrificatie van bedrijfsvoertuigen verder uit te breiden, maakt ZF’s brede productportfolio, in combinatie met uitgebreide Groepsbrede expertise, het mogelijk om kostenefficiënte producten te leveren die zijn ontworpen om de totale eigendomskosten laag te houden. Met deze innovaties heeft ZF haar positie als voorkeurspartner voor eMobility-ontwikkeling voor toonaangevende truck-, touringcar- en busmerken wereldwijd verder verstevigd,” voegde Gründler toe.

AxTrax 2 maximaliseert de beschikbare ruimte voor lading of de passagierscabine en voor accu’s en vergroot de ontwerpflexibiliteit van de fabrikant voor toekomstige voertuigconcepten. De elektrische aandrijvingen kunnen volledig worden gesynchroniseerd met belangrijke voertuigfuncties, zoals remmen, ADAS en geautomatiseerde rijsystemen, om de veiligheid en efficiëntie van het voertuig te helpen verbeteren. Het stelt geavanceerde digitale en telematicasystemen ook in staat om informatie uit te wisselen met de e-as via de CAN-bus.

AxTrax 2 wordt aangeboden in twee varianten. AxTrax 2 voor bedrijfsvoertuigen maakt een continu vermogen van 210 kW mogelijk. De AxTrax 2 dual-variant, met twee geïntegreerde e-motoren, is ideaal voor zware toepassingen en biedt een continu vermogen van 380 kW.

Beide modellen zijn ontworpen om de motor, transmissie, aandrijfas en conventionele as te vervangen om een bedrijfsvoertuig te elektrificeren. Deze reeks biedt mogelijkheden om de vorm, functie en architectuur van commerciële voertuigen te herzien, de aerodynamica te verbeteren, geautomatiseerd rijden mogelijk te maken of extra batterijcapaciteit toe te voegen.

Door gebruik te maken van een unieke, schaalbare en modulaire platformbenadering kan ZF klanten helpen bij het elektrificeren van alle klassen commerciële voertuigplatforms, van bestaande tot geheel nieuwe voertuigplatforms.

Als elektrische aandrijfas in opleggers kan de AxTrax 2 elektrische energie terugwinnen tijdens het remmen. De energie wordt tijdelijk opgeslagen in een batterij en kan door de elektrische as worden gebruikt om de aandrijving van de vrachtwagen te ondersteunen. Het op deze manier terugwinnen van energie helpt ook om het brandstof- of energieverbruik en de koolstofuitstoot te verminderen. Tegelijkertijd wordt de veiligheid van de vrachtwagen-aanhangwagencombinatie verbeterd.

ZF biedt ook elektrische componenten die speciaal zijn ontworpen om te voldoen aan de eisen van de bedrijfswagenmarkt. Dankzij de modulaire opbouw kunnen fabrikanten complete elektrische aandrijfsystemen van ZF gebruiken of ze combineren met hun eigen componenten en profiteren van synergieën en gemeenschappelijke interfaces. Deze omvatten de e-motor (PSM), de siliciumcarbide (SiC) omvormer, de e-drive regeleenheid, de e-actuator en de transmissie met meerdere snelheden.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Zorg dat u niets mist. Neem nu een jaarabonnement op TTM.nl met 25% korting. Abonneer