Nederland telt precies 270 elektrische vrachtwagens • TTM.nl Ga naar hoofdinhoud

Nederland telt precies 270 elektrische vrachtwagens

Als je alle verhalen over (de inzet van) elektrische vrachtwagens leest, zou je geloven dat de Nederlandse vervoerder de EV-truck al helemaal omarmd heeft. Dat valt tegen. Eind mei 2022 telde Nederland precies 270 elektrische vrachtwagens. Dat is 0,17 procent van de totale Nederlandse truckvloot.

Dat is op te maken uit cijfers gepubliceerd door de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO). Van de 270 elektrische trucks zijn er 222 batterij-elektrisch (BEV), 17 stuks zijn voorzien van een brandstofcel en waterstoftanks (FCEV) en 31 stuks zijn plug-in hybride (PHEV). De publicatie laat ontluisterende cijfers zien als het gaat om de groei van het emissievrije vrachtwagenpark. In 2017 waren er in Nederland 136 EV-trucks, vijf jaar later is dat ‘verdubbeld’. Dat klinkt interessant, maar een aanwas van 134 elektrische trucks in vijf jaar is allesbehalve een sterke toename.

Bij de elektrische bestelauto’s (onder de 3,5 ton) staan de zaken er niet veel beter voor. Eind mei 2022 zijn er in Nederland 10.947 elektrische bestelauto’s geregistreerd. Dat is 1,04 procent van alle bestelauto’s in Nederland. Vrijwel alle EV-bestellers in Nederland zijn volledig elektrisch. Er zijn 105 PHEV bestelauto’s en 15 stuks met een brandstofcel.

Misschien dat de subsidieregelingen voor trucks en bestelauto’s nog een aanzuigende werking hebben, maar met de groeicurve van elektrische bedrijfswagens zoals die er nu is, is het een utopie om te denken dat er in 2025 begonnen kan worden met de implementatie van zero emissie zones in binnensteden, zoals een groeiend aantal gemeenten in Nederland van plan is.

Eén reactie op “Nederland telt precies 270 elektrische vrachtwagens

  • En dan heeft de RVO het over geregistreerde voertuigen. Bedenk dat ombouwpartijen voertuigen eerst op Nederlands kenteken zet alvorens de trucks te exporteren naar Zweden, Zwitserland, UK , Frankrijk of Duitsland dus dat het er per saldo eigenlijk minder zijn. Een druppel op een gloeiende plaat. Maar we maken stappen, met de nieuwe aanZET regeling zou dit aantal omhoog moeten gaan.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Zorg dat u niets mist. Neem nu een jaarabonnement op TTM.nl met 25% korting. Abonneer