Ga naar hoofdinhoud

Rijkswaterstaat start Living Lab voor snelle realisatie laadpleinen

Rijkswaterstaat wil helpen bij het uitbreiden van een netwerk aan laadpleinen voor trucks. Als eerste wordt een groot onderzoek gestart.

Om elektrische vrachtwagens te laten rijden is een landelijk dekkend netwerk van publieke en private laadpleinen cruciaal, zegt staatssecretaris van Infrastructuur en Waterstaat Vivianne Heijnen (Duurzame Mobiliteit). Zij heeft daarom Rijkswaterstaat opdracht gegeven een kennisprogramma naar laadpleinen voor elektrische vrachtwagens te bouwen. In het project verzamelt Rijkswaterstaat samen met marktpartijen en kennisinstellingen data, kennis en ervaringen over laadvoorzieningen voor elektrisch aangedreven vrachtwagens.

Staatssecretaris Heijnen heeft op 23 oktober het Living Lab Heavy Duty Laadpleinen officieel gestart in Rotterdam: “Toegang tot laadinfrastructuur is van groot belang om de transportsector draaiende te houden. We moeten leren van deze ervaringen zodat we de kennis van de koplopers naar de hele sector kunnen brengen.”

Opening Living Lab Heavy Duty Laadpleinen: van links naar rechts Marie-José Baartmans (eigenaar Breytner Zero Emission Transport), Ton Barten (directeur Truckparking Exploitatie BV), Vivianne Heijnen (staatssecretaris Infrastructuur en Waterstaat), Rob de Groot (projectleider Rijkswaterstaat) en Eric van der Schans (directeur milieumanagement Havenbedrijf Rotterdam)

Living lab om snel op te schalen

De uitkomsten van het onderzoek worden gebruikt om de inrichting en het gebruik van laadvoorzieningen voor elektrische vrachtwagens te verbeteren. Ook is het de bedoeling dat er meer duidelijkheid komt over investeringen in apparatuur, zoals een batterijsysteem.

‘Door het delen van data en kennis en het beschikbaar stellen van financiering voor innovatie kunnen marktpartijen sneller opschalen,’ aldus Rob de Groot, projectleider van het Living Lab Heavy Duty Laadpleinen bij Rijkswaterstaat.

Onderzoek op 6 bestaande laadpleinen

In het living lab verzamelen het ministerie van Infrastructuur en Waterstaat en Rijkswaterstaat met behulp van experimenten data op bestaande laadpleinen. Ze doen onderzoek naar onder andere de techniek van het laadplein, de verbinding met het bestaande energienet, de integratie in het logistieke proces, de ruimtelijke inrichting van een laadplein en de businesscase.

Het onderzoek vindt plaats op 6 bestaande laadpleinen. De laadpleinen variëren in grootte, locatie en toegankelijkheid.

Publiek toegankelijk

  • Shell & EVConsult met Laadplein Eindhoven Acht in Eindhoven
  • TotalEnergies retail servicestation in Sevenum

Semipubliek toegankelijk

  • WattHub in Geldermalsen
  • Districon en Gemeente Tilburg (Brabants Afval Team) in Tilburg

Truckparking

  • Milence met Truckparking Venlo in Venlo
  • Truckparking Rotterdam in Rotterdam

Het is de bedoeling is dat de komende jaren zo’n 60 laadpleinen worden opgetuigd, zodat een landelijk dekkend netwerk ontstaat. TTM.nl zag eerder dit jaar al dat laadinfra snel wordt gerealiseerd en in sommige gevallen ook wordt gecommercialiseerd.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Zorg dat u niets mist. Neem nu een jaarabonnement op TTM.nl met 25% korting. Abonneer