Ga naar hoofdinhoud

Meer orders en productie voor transportmiddelenindustrie

De Conjunctuurenquête Nederland van Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) van juli 2013 laat een gemengd beeld zien in de transportmiddelenindustrie. De productie is toegenomen en de verwachtingen voor de productie in de komende drie maande zijn iets minder negatief. Daarnaast zijn de ondernemers iets minder pessimistisch over het economisch klimaat. De werkgelegenheid blijft in de komende maanden onder druk staan.
OpleggerproductieVolgens de ondernemers zijn de orderontvangsten in de periode april – juni toegenomen ten opzichte van de periode januari – maart. Ook de productie in deze periode flink toegenomen. De werkvoorraad, uitgedrukt in de index orderpositie, is in juli met 97,6 nagenoeg gelijk aan juni. Het oordeel over de omvang van de totale orderpositie is minder negatief dan een maand eerder. Het oordeel over de buitenlandse orderpositie verslechterde echter, evenals het oordeel over de voorraad gereed product.
Volgens de ondernemers is hun concurrentiepositie in het tweede kwartaal van 2013 op zowel de binnenlandse als buitenlandse markten opnieuw verbeterd. Binnen en buiten de EU verbeterde de concurrentiepositie zelfs flink. Op de binnenlandse markt verbeterde de concurrentiepositie eveneens maar in mindere mate. Ruim één op de vijf ondernemers gaf aan dat onvoldoende vraag momenteel de productie belemmert, dit waren er iets minder dan in het voorgaande kwartaal. De bezettingsgraad van de productie-installaties kwam aan het eind van het tweede kwartaal uit op 78,6 procent, gelijk aan een kwartaal eerder.
Over de ontwikkeling van het economisch klimaat voor hun bedrijf in de komende drie maanden zijn de ondernemers negatief gestemd, maar wel minder dan in juni. De ondernemers verwachten een lagere productie in de komende drie maanden. De buitenlandse afzet zal iets toenemen. Daarbij verwachten ze een toename van hun inkooporders. De personeelsomvang wordt volgens de ondernemers in de komende drie maanden kleiner. Bovendien zullen de afzetprijzen naar verwachting dalen in de komende maanden.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Zorg dat u niets mist. Neem nu een jaarabonnement op TTM.nl met 25% korting. Abonneer