Iveco wordt OEM-partner van Nikola • TTM.nl Ga naar hoofdinhoud

Iveco wordt OEM-partner van Nikola

Nikola Motor heeft een partnerschap gesloten met CNH Industrial, het moederbedrijf van Iveco en FPT Industrial. Dat betekent dat FPT Industrial Nikola gaat helpen met de verdere ontwikkeling van haar brandstofcel- en volelektrische aandrijflijnen. Tevens zullen eind 2022 de eerste Iveco trucks op met brandstofceltechnologie van Nikola op de Europese wegen verschijnen.

CNH Industrial neemt een aandeel van 250 miljoen US dollar voor investeringsronde D. Die moet meer dan een miljard US dollar ophalen en in ruil daarvoor geeft Nikola maximaal 25 procent aandelen aan investeerders, waaronder dus CNH.

Nikola is hard bezig vanuit Amerika waterstoftrucks de wereld in te sturen, maar gaf op Nikola World in april al toe op zoek te zijn naar investeerders en met diverse Europese fabrikanten te praten over samenwerking.

Iveco en FPT Industrial gaan Nikola helpen bij de engineering en productie-expertise om de brandstofcel- en batterij-elektrische vrachtwagens te industrialiseren. De Nikola One, de NIkola Two en ook de Europese Nikola Tre zullen daarvan profiteren. Nikola zal participeren in een Europese joint-venture met CNH Industrial. Onderdeel daarvan zijn alle componenten van Nikola’s brandstofcel-aandrijflijn en toegang tot een waterstof-tankstation netwerk, dat Nikola in samenwerking met onder meer Nel Hydrogen opzet.

Volgens CNH Industrial en Nikola zijn Iveco en FPT de logische partners voor verdere ontwikkeling van de waterstoftechnologie voor trucks. Iveco en FPT zijn toonaangevend in LNG-aangedreven motoren en voertuigen en daarbij kunnen gasnetwerken worden gebruikt voor lokale productie van waterstof.

Op de lange termijn zal een Europese joint venture zowel batterij-elektrische voertuigen (BEV) als brandstofcel-elektrische voertuigen (FCEV) lanceren, volgens plan in Q4 2022. Nikola is van plan gebruik te maken van Iveco’s Europese verkoop-, service- en garantiekanalen om de toegang tot de Europese markt. Het bedrijf wil ook met haar eigen Nikola Tre de Europese markt op.

“De toenemende aandacht voor de erkenning dat de uitstoot van auto’s fundamenteel moet worden verminderd, drijft onze industrie ertoe snel naar geavanceerde technologische oplossingen te zoeken. Iveco zit nu in een ideale positie om klanten een nog breder scala aan transportoplossingen aan te bieden, waaronder voertuigen op aardgas, elektrische voertuigen en brandstofcellen”, aldus Hubertus Mühlhäuser, CEO van CNH Industrial. “Nikola’s keuze voor Iveco als haar strategische partner is het bewijs van onze internationaal erkende expertise in zware vrachtwagens en alternatieve aandrijflijntechnologieën.”

CEO Trevor Milton

“Het is tijd om eindelijk een zero-emissie-oplossing te bieden voor de Heavy Duty Truck-markt. Terwijl andere OEM’s geloven dat nulemissie-oplossingen niet kunnen gebeuren binnen de termijn die regelgevers hebben opgelegd, bewijzen Nikola, FPT Industrial en Iveco dat deze planning niet onredelijk is”, aldus Trevor Milton, Chief Executive Officer van Nikola Corporation. “Nikola heeft de technologie, maar heeft een partner met een Europees netwerk nodig om dit tijdig te bereiken. Met de investering en het partnerschap van CNH Industrial kunnen we nu emissievrije vrachtwagens naar Europa brengen. Het is opwindend om te zien dat Iveco het voortouw neemt bij het leveren van nulemissie-oplossingen in Europa via haar partnerschap met Nikola. Door CNH Industrial aan boord te brengen, hebben we nu toegang tot productiekennis, koopkracht, gevalideerde truckonderdelen, fabriekstechniek en nog veel meer. Weinigen zullen twijfelen aan ons vermogen om nu een vrachtwagen succesvol op de markt te brengen.”

“Wereldwijde klimaatverandering, geopolitieke conflicten, toekomstige beschikbaarheid van fossiele brandstoffen en een zelfbewuste circulaire economie vragen allemaal om een fundamentele verandering in onze manier van werken”, voegde Gerrit Marx, President Commercial and Specialty Vehicles, CNH Industrial toe. “Terwijl LNG vandaag aanzienlijk lagere well-to-wheel-emissies levert, die tot vrijwel nul kunnen worden gereduceerd bij het gebruik van biogas, zullen brandstofcel- en BEV-technologieën op middellange tot lange termijn het ultieme doel van zero-emissie trucking opleveren. Met onze LNG-technologie hebben we bewezen Europese disruptors te zijn en het voortouw te nemen in industriële transformaties, waaronder brandstofvoorziening en levenscyclusbezit. ”

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Zorg dat u niets mist. Neem nu een jaarabonnement op TTM.nl met 25% korting. Abonneer