100.000 euro voor investeren in verkeersveilige trucks • TTM.nl Ga naar hoofdinhoud

100.000 euro voor investeren in verkeersveilige trucks

Transportbedrijven in Vlaanderen die investeren in vrachtwagens met extra veiligheidsvoorzieningen, kunnen een subsidie van maximaal 100.000 euro tegemoet zien. Dat belooft de Vlaamse minister van Mobiliteit Ben Weyts. “Het aantal verkeersongevallen met vrachtwagens moet dalen”, zegt Weyts. “Transporteurs die daar inspanningen voor doen, worden nu beloond.”

Weyts: “De transportsector creëert toegevoegde waarde voor onze economie en veel transporteurs investeren zelf in moderne en veilige voertuigen. Om die omslag naar veiliger transport te ondersteunen en te versnellen, voorziet de Vlaamse Regering nu in extra ondersteuning.”

Weyts beloont de transporteurs voor eigen investeringen in extra veiligheidsmaatregelen die nog verder gaan dan wat wettelijk vereist is. Dodehoekspiegels zijn verplicht en komen dus niet in aanmerking voor financiële steun, maar wie investeert in extra dodehoekdetectoren kan wél steun krijgen. Er komt ook steun voor andere veiligheidsvoorzieningen, zoals camera’s (frontcamera’s en camerasystemen voor achterwaarts rijden), systemen die het gebruik van een GSM blokkeren in een rijdende vrachtwagen, aslastmeters (die waarschuwen als assen overbelast worden) en automatische remsystemen die het gevaar op aanrijdingen verkleinen.

Vlaanderen ondersteunt bovendien de aankoop, huur of leasing van rijassistentiesystemen. Concreet gaat het o.a. om een alcoholslot, ‘lane keeping assistance’ die vrachtwagens op koers houdt en rijanalysesystemen die chauffeurs laten zien waar ze moeten bijsturen om veiliger in het verkeer te zitten.

Transporteurs die investeren in verkeersveiligheid kunnen rekenen op een financiële steun die oploopt tot wel 80 procent van het totale bedrag. Het subsidiesysteem wordt operationeel vanaf medio 2017, maar zal retroactief gelden voor alle investeringen vanaf 1 januari. Zodra het systeem operationeel wordt, zullen transporteurs hun aanvraag kunnen doen via een website.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Zorg dat u niets mist. Neem nu een jaarabonnement op TTM.nl met 25% korting. Abonneer