19 nieuwe gemeenten in Green Deal ZES • TTM.nl Ga naar hoofdinhoud

19 nieuwe gemeenten in Green Deal ZES

19 gemeenten in de Metropoolregio Rotterdam Den Haag ondertekenden op 19 december de Green Deal Zero Emission Stadslogistiek: ze willen in 2025 hun binnensteden zoveel mogelijk uitstootvrij bevoorraden.

De gemeenten Delft, Rotterdam en Den Haag hebben de GDZES al getekend. 19 gemeenten in de regio sluiten zich hier nu bij aan. De 23 gemeenten hebben afgesproken om uiterlijk in 2025 30 procent minder CO2-uitstoot in het verkeer te realiseren. Door de binnenstedelijke logistiek te verduurzamen kan hiervan 1/5 worden gehaald. Met de ondertekening van de Greendeal Zero Emission Stadslogistiek (GDZES) zetten de gemeenten de verdere stappen om dit doel te behalen.

De gemeente Delft doet al enige jaren ervaring op met een living lab ZES, lokale pilots tussen overheden, bedrijven en brancheorganisaties waarin oplossingen voor het verduurzamen van de stadslogistiek worden uitgetest. Zij doen dit onder andere in samenwerking met PostNL. Stadslogistiek Delft bundelt goederenstromen aan de rand van de stad in een stadshub en bezorgt de goederen binnen Delft met (kleine) elektrische voertuigen. Deze voertuigen zijn schoon en compact. Dat maakt het wonen, werken en winkelen in de stad aangenamer. Onder andere vervoerder Skynet en opticien Specsavers maken gebruik van Stadslogistiek Delft. Ook haalt en brengt Stadslogistiek Delft retail bestellingen voor winkeliers.

Daarnaast is een pilot uitgevoerd voor het ophalen van droog afval (karton en plastic). Door het succes hiervan wordt een aanbesteding voorbereid voor afvalinzameling met voertuigen, die uitstootvrij zijn, minimale impact op de leefbaarheid hebben en makkelijk wendbaar zijn in de stad.

Martina Huijsmans, regiobestuurder MRDH en wethouder in Delft: “Door ondertekening van de GDZES gaan gemeenten samen met het bedrijfsleven de logistieke sector stimuleren om bij te dragen aan de reductie van CO2. De maatregelen op het gebied van goederenvervoer hebben niet alleen invloed op schonere lucht en daarmee de leefbaarheid van de regio. Het heeft ook effect op de economie. Efficiëntere logistiek is goed voor bedrijven en consumenten. Daarnaast levert het een bijdrage aan de verkeersveiligheid, want hoe minder voertuigen, hoe veiliger het wordt op de weg.”

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Zorg dat u niets mist. Neem nu een jaarabonnement op TTM.nl met 25% korting. Abonneer