België voorbeeld van sociale fraudebestrijding voor Europese lidstaten • TTM.nl Ga naar hoofdinhoud

België voorbeeld van sociale fraudebestrijding voor Europese lidstaten

België geldt als een autoriteit in Europa op het vlak van sociale fraudebestrijding. Acht Europese lidstaten zakten daarom maandag af naar Brussel op uitnodiging van Staatssecretaris voor Sociale fraudebestrijding Philippe De Backer (Open Vld) en de Belgische inspectiediensten. Ze komen kijken hoe België sociale dumping aanpakt en hoe België via het unieke Limosa-systeem gedetacheerde werknemers in België controleert.

Jaarlijks komen ongeveer 200.000 werknemers uit het buitenland tijdelijk in België werken. Dat is een meerwaarde voor onze kleine Belgische open economie. Maar eens de werknemer hier in België werkt, moet hij voldoen aan heel wat regels. De buitenlandse werknemer is in België verplicht om zijn werk aan te melden via een elektronische melding. In een databank wordt bijgehouden hoe lang iemand in ons land zal werken en waar hij zal werken. Zo kunnen de inspectiediensten gericht controleren op gevallen van sociale dumping, waarbij bijvoorbeeld de Belgische lonen of de sociale bijdragen in het oorsprongsland niet correct betaald worden.

De Backer: “Het systeem werkt goed en is uniek in Europa. Het geeft de inspectiediensten een overzicht wie waar werkt en helpt hen om gemakkelijker te controleren. Litouwen, Cyprus, Estland, Frankrijk, Ierland, Portugal, Roemenië en Bulgarije zijn vragende partij om ook het systeem in hun land te gebruiken en zijn daarom vandaag en morgen op bezoek in ons land.”

De Backer wil nog een stap verder gaan en het Belgische systeem uitrollen op Europees niveau.

De Backer: “De informatie over buitenlandse werknemers en zelfstandigen stroomt vaak niet snel genoeg door, waardoor onze Belgische inspectiediensten moeilijker kunnen controleren of de Poolse bouwvakker op de werf bijvoorbeeld wel correct betaald wordt. Het gebeurt nog te vaak dat de regels die er vandaag zijn niet worden toegepast, waardoor werknemers niet correct betaald worden en soms zelfs uitgebuit worden. Om die sociale dumping tegen te gaan wil ik een Europese databank installeren waarin alle informatie over buitenlandse werknemers tussen alle Europese lidstaten gedeeld wordt. Zo is er geen taalbarrière op controles, kunnen de inspectiediensten korter op de bal spelen en kunnen we fraude sneller detecteren en stoppen.”

4 reacties op “België voorbeeld van sociale fraudebestrijding voor Europese lidstaten

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Zorg dat u niets mist. Neem nu een jaarabonnement op TTM.nl met 25% korting. Abonneer