Ga naar hoofdinhoud

Van den Bosch hoeft detacheringsrichtlijn niet toe te passen

Het gerechtshof ‘s-Hertogenbosch heeft dinsdag uitspraak gedaan in de rechtszaken die vakbond FNV en een aantal Hongaarse chauffeurs hadden aangespannen tegen Van den Bosch Transporten en zusterondernemingen. Het hof komt tot de conclusie dat Nederlandse arbeidsvoorwaarden in deze zaken niet gelden voor buitenlandse chauffeurs in dienst van een buitenlands transportbedrijf, dat in opdracht van een Nederlands transportbedrijf internationaal vervoer verzorgt.

Evenals de rechtbank in een eerder stadium oordeelde, heeft ook het hof nu vastgesteld dat de buitenlandse zusterondernemingen waarvoor de buitenlandse chauffeurs werkten, geen postbusfirma’s zijn maar wezenlijke activiteiten verrichten. Verder is niet gebleken dat de betreffende chauffeurs hun arbeid tijdelijk in Nederland verrichten. Het gaat om transporten die slechts voor een klein deel in Nederland plaatsvonden en voor het overgrote deel in het buitenland. Om die reden vindt het hof dat de Europese Detacheringsrichtlijn hierop niet van toepassing is.

De uitspraak liet lang op zich wachten en werd diverse keren uitgesteld. Algemeen directeur Rico Daandels van Van den Bosch Transporten is blij met deze uitspraak. “De toepasbaarheid van de Detacheringsrichtlijn binnen het internationale transport is al jaren onderwerp van discussie. Het feit dat deze juridische procedure zo lang heeft gelopen, benadrukt de complexiteit ervan. De uitspraak van het hof geeft duidelijkheid voor ons als internationaal opererend transportbedrijf en daarmee voor de gehele sector.”

Daandels voelt zich gesterkt door het Hof: “In het verleden zijn we door vakbond FNV stelselmatig beschuldigd van uitbuiting en het gebruikmaken van schijnconstructies. De uitspraak maakt duidelijk dat hiervan geen sprake is. Het is een bevestiging van de juistheid van ons standpunt en onze bedrijfsvoering met betrekking tot deze complexe materie. Als bedrijf zijn we de afgelopen jaren regelmatig in het nieuws gekomen rondom de lopende rechtszaken. Wij zijn onze medewerkers en onze relaties daarom enorm dankbaar dat zij altijd het volste vertrouwen hebben gehouden in onze onderneming.”

Eén reactie op “Van den Bosch hoeft detacheringsrichtlijn niet toe te passen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Zorg dat u niets mist. Neem nu een jaarabonnement op TTM.nl met 25% korting. Abonneer