Buitenlandse overtreders op de bon in milieuzone • TTM.nl Ga naar hoofdinhoud

Buitenlandse overtreders op de bon in milieuzone

Het Europees Parlement wil dat lidstaten kenteken-informatie kunnen uitwisselen bij overtreding van de regels van milieuzones, zodat ook buitenlandse overtreders beboet kunnen worden. Dat meldt TLN. Overtreders uit België en Duitsland worden inmiddels al beboet.

​Het Europees Parlement maakte tijdens een stemming op 24 oktober in totaal bijna 1,5 miljoen euro vrij voor de harmonisering van milieuzones​. Een deel van dat geld gebruikt de EU om een informatie-uitwisselingssysteem te onderzoeken, dat gekoppeld is aan een bestaand systeem voor de uitwisseling van voertuiggegevens. Met die informatie kan de politie ook buitenlandse voertuigen die niet in Nederland staan geregistreerd, een boete geven.

In de transportsector speelt dit probleem vooral in de milieuzone op de Maasvlakte: daar komen veel buitenlandse vrachtauto’s. Veel Nederlandse transporteurs hebben een nieuwe vrachtauto gekocht om aan de eisen van de milieuzone te kunnen voldoen. En tot hun frustratie zien zij soms buitenlandse collega’s, die met een oudere vrachtwagen de milieuzone in te rijden zonder daar een boete voor te krijgen.

Buitenlandse voertuigen die de Maasvlakte op willen moeten zich wel verplicht registreren, zodat de voertuig- en eigenaargegevens bekend zijn. Het probleem is dat slechts ongeveer de helft van alle buitenlandse vrachtauto’s die op de Maasvlakte komt, geregistreerd is. Om de eigenaarsgegevens te achterhalen van de andere helft, is medewerking nodig van de buitenlandse registratieautoriteiten (‘RDW’s’). Die blijken dat bijna altijd te weigeren. Daarnaast blijkt dat boetes voor vrachtauto’s waarvan de gegevens wel bekend zijn, ook niet door andere Lidstaten in behandeling worden genomen.

De oplossing ligt volgens TLN voor de hand: Europese afspraken over informatie-uitwisseling en afhandeling van boetes. Dan kunnen buitenlandse overtreders gewoon via camera’s betrapt en beboet worden en is de inning van de boetes ook geen probleem meer.

De gemeenteraad van Rotterdam heeft in een vergadering aangegeven dat vrachtwagens uit België en Duitsland die niet voldoen aan de eisen voor de milieuzone op de Maasvlakte momenteel al worden beboet. Als er sprake is van een overtreding bij Duitse en Belgische vrachtwagens, dan krijgt de eigenaar van die wagen een bekeuring opgestuurd van het CJIB. Het stadsbestuur van Rotterdam geeft echter ook aan dat toepassing van dit principe voor andere landen lastiger is. Daarvoor moeten internationale verdragen aangepast worden en dat is ‘een tijdrovend traject’, schrijft RTV Rijnmond.

Bron: TLN + RTV Rijnmond

5 reacties op “Buitenlandse overtreders op de bon in milieuzone

 • G.F.M. Ooms

  Goede zaak, worden de MOE-landers ook op hoge kosten gejaagd waardoor hun verdienmodel flink in de knel komt zo niet onmogelijk wordt.

 • M.Hoogesteger

  waar blijft nu de euro eenheid dan? Een europa is dan ook overal zelfde kosten voor rijbewijs , chauffeurs kaart en boetes toch? Landen die niet meedoen weren toch?

 • A.Ruygrok

  1 eu .., ja zou je denken.., maar is toch niet zo.., alleen makke en makkelijke prooien die worden geslacht.., als het wat moeilijker wordt.., is het wel ok.., het is alles Hypocrisie en Discriminatie bij de overheid wat de klok slaat…,
  A.Ruygrok, Monster.

 • M.Hoogesteger

  ja een euu is ook gelijke kosten als rijbewijs /chauffeurskaart/code 95 toch? Dit is toch valse concurrentie ? Nederlandse chauffeurs /worden immers uit de markt geprijsd door hoge opleidings/papieren kosten , terwijl in POLEN voor prikkie halen

 • wie niet betaald, zijn volgend vrachtwagen die een bezoek brengt aan NL aan de ketting liggen met de volledige lading tot dat al de openstaande boetes betaald zijn.
  Dit scheelt onnodige onderzoeks kosten dit taktick voert duitsland ook uit en werkt perfect.moos

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Zorg dat u niets mist. Neem nu een jaarabonnement op TTM.nl met 25% korting. Abonneer