Ga naar hoofdinhoud

DAF is de bron voor Raaijmakers

Bronbemalingsbedrijf Raaijmakers & Zn. uit Volkel rijdt al sinds 1987 met DAF. Voor watertransport is onlangs een nieuwe DAF CF 410 FAT 6X4 Construction in gebruik genomen met een zeer bijzondere opbouw. De enorme watertank is in compartimenten opgedeeld. Tot maximaal 18.000 liter past erin en een hydraulische haspel vergemakkelijkt het oprollen van de slangen. Het voertuig is geleverd door Van Hooft Bedrijfswagen Veghel, DAF Dealer van het jaar 2017. Berkers Techniek uit Deurne heeft de opbouw gerealiseerd.

 

“Dit is onze grootste waterwagen”, zegt William Raaijmakers. “En natuurlijk wéér een DAF. We hebben er nu tien. Drie tankauto’s, een trekker en zes trucks met een autolaadkraan en een laadbak. Sinds 1987 kiezen we voor DAF vanwege de grote betrouwbaarheid. En die bedrijfszekerheid is voor ons belangrijk. De auto’s blijven bij ons toch zeker tien jaar in bedrijf. Dan wil je geen sores. Bovendien houden we het graag bij één merk. We voeren namelijk zelf een groot deel van het onderhoud uit. Daarbij krijgen we perfecte aanvullende ondersteuning van onze DAF dealer Van Hooft. Die service zit op het niveau dat we ook zelf nastreven.”

De tankopbouw van de DAF CF is een bijzonder staaltje maatwerk. Die maakt deze truck ook zo uniek. Raaijmakers: “Op de weg kunnen we niet de maximale tankinhoud benutten. Tot 14 kuub water mag er mee. Anders komen we boven het toelaatbare totaalgewicht. Daarom is de tank opgedeeld in compartimenten. Die waarborgen de stabiliteit en ze zorgen voor een goede gewichtsverdeling. Op de bouwterreinen kunnen we de maximale inhoud wél gebruiken door bijvoorbeeld ter plaatse water uit een kanaal of vaart in te nemen.”

Voor het opzuigen van water is onder de tankopbouw een vacuüm aanzuigpomp geplaatst. Er is tevens een hogedrukpomp, die levert zes bar waterdruk. Dat is genoeg voor een krachtige waterstraal waarmee gaten in de bodem worden gespoten voor het plaatsen van filterbuizen. Die buizen zijn nodig voor bronbemaling.

“De grotere bodemvrijheid van deze DAF CF in Construction-uitvoering en de 6×4-aandrijving zijn een uitkomst op de bouwplaatsen, waar we met zand, modder en klei te maken hebben. Verder is de hydraulische slanghaspel een groot voordeel. Daarmee zijn we af van het zware gesjouw met de slang. Met de haspel rollen we moeiteloos een slang van wel twintig meter op.”

Raaijmakers & Zn. Bronbemaling is een familiebedrijf met 25 medewerkers. In de loop der jaren is een grote expertise ontstaan in bronbemaling om grondwater weg te houden uit bouwputten. Ook aanleg van bodemdrainage en het boren van waterputten voor beregening en brandbestrijding behoren tot de activiteiten. Raaijmakers: “Het werkaanbod neemt de laatste tijd duidelijk toe, omdat de bouw aantrekt.”

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Zorg dat u niets mist. Neem nu een jaarabonnement op TTM.nl met 25% korting. Abonneer