Ga naar hoofdinhoud

Dertig nieuwe LZV-trajecten in Vlaanderen

Het Agentschap Wegen en Verkeer (AWV) in Vlaanderen heeft dertig nieuwe trajecten in Vlaanderen vrijgegeven waar met LZV’s mag worden gereden. De nieuwe trajecten maken deel uit van een tweede proefproject, waarbij transportbedrijven sinds juli 2018 twee keer per jaar trajecten kunnen aanvragen voor LZV’s. Dat meldt het Laatste Nieuws.

In juli van dit jaar dienden 47 transportbedrijven in totaal 74 trajectaanvragen in. Het gaat dan vooral om ‘aantakkingstrajecten’ die basiswegen verbinden met specifieke bestemmingen, zoals een opslagplaats, fabriek of logistieke hub.

Het Agentschap Wegen en Verkeer gaf uiteindelijk groen licht aan 30 trajecten. “Alleen de veiligste trajecten werden geselecteerd”, stelt AWV. “Zo mag het transport niet door een zone 30 rijden, mogen er niet te veel zwakke weggebruikers het traject gebruiken en mag een LVZ niet passeren langs moeilijke kruispunten of niet-aangepaste rotondes. De trucks moeten een speciale keuring krijgen voor ze de weg op mogen en de chauffeurs een aangepaste rijopleiding.”

In tegenstelling tot het eerste proefproject in 2014 – dat resulteerde in maar twee operationele supertrucks – zijn de trajecten niet meer voorbehouden voor één transporteur. “Eenmaal goedgekeurd, mag elke transporteur een bepaald traject gebruiken, mits zijn vrachtwagens en chauffeurs aan de juiste voorwaarden voldoen”, aldus AWV.

Bron: HLN

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Zorg dat u niets mist. Neem nu een jaarabonnement op TTM.nl met 25% korting. Abonneer