Europees stappenplan voor grensoverschrijdende platooning in de maak • TTM.nl Ga naar hoofdinhoud

Europees stappenplan voor grensoverschrijdende platooning in de maak

Transportministers uit Europa en leveranciers van trucks en communcatietechniek spraken afgelopen week over platooning en elektrificatie snelwegen. De 28 ministers van transport en de andere partijen zijn het eens geworden over een stappenplan voor de introductie van platooning. Dat meldt Evofenedex.

De ministers waren in Zweden om op uitnodiging van de Zweedse minister Tomas Eneroth kennis te nemen van de laatste stand van zaken. Ook de truckindustrie en telecombedrijven namen deel aan deze derde bijeenkomst na de ‘Amsterdam Declaration’ aanwezig.

Het doel van de bijeenkomst was om te spreken over verdere harmonisatie van systemen, zodat technieken ook bij internationale ritten te gebruiken is.

Vooral de Franse en Zweedse ministers Elizabeth Terminal en Tomas Eneroth willen vaart zetten achter de de ontwikkeling van platooning, het door middel van elektronica kort achter elkaar kunnen rijden, waardoor vrachtauto’s in de slipstream van hun voorgangers rijden en op brandstof te besparen is. Vorig jaar ondertekenden de Franse president Macron en de Zweedse premier Löfven een samenwerkingsovereenkomst om gezamenlijk op te trekken.

Frankrijk wordt ook opgenomen in het Duits-Zweedse partnerschap voor onderzoek naar elektrificatie van wegen. Voorbeeld van dat onderzoek is de test van Siemens en Scania met vrachtauto’s op snelwegen met een bovenleiding..

In november komen de partijen weer bij elkaar. Lees hier het verslag van de bijeenkomst in Gothenburg.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Zorg dat u niets mist. Neem nu een jaarabonnement op TTM.nl met 25% korting. Abonneer