Eurowag komt met één tolkastje voor veel landen • TTM.nl Ga naar hoofdinhoud

Eurowag komt met één tolkastje voor veel landen

Het Tsjechische W.A.G. Payment Solutions wil met zijn Eurowag een einde maken aan de wildgroei aan ‘kastjes’ achter de voorruit van trucks. Het bedrijf lanceerde het nieuwe universele tolkastje op de IAA. De OBU valt op door de compacte afmetingen en eenvoudige bediening.

* Nu al voor zes landen

* Frankrijk Spanje en Portugal eind volgend jaar

* Duidelijk beeldscherm in kleur

Er bestaat al een universele tolkast van BP en ook DKV wil daarmee komen. Probleem is dat geen van die kastjes héél Europa afdekken. Dat doet ook het apparaat van Eurowag nog niet. Maar die dekt weer andere landen dan de andere kastjes. Ook is Eurowag niet gebonden aan een brandstoflabel en zegt goedkoper te zijn dan DKV.

De box van Eurowag werkt met een EETS-systeem en doet het nu al in België, Hongarije, Oostenrijk en de tolbruggen tussen Denemarken en Zweden. Eind volgend jaar moeten daar Frankrijk, Spanje en Portugal bijkomen en weer iets later in 2020 ook Duitsland. Met name dat laatste land is natuurlijk belangrijk. Het is iets waar alle aanbieders mee worstelen. Volgens Eurowag komt dat omdat het systeem van Tollcollect zowel technisch als administratief het meest ingewikkeld is.

De tolkast kan op twee manieren aangesloten worden. Via een vaste verbinding met het boordnet en met een stekker op een 12 of 24 Voltcontactdoos op het dashboard. Dat laatste is minder aantrekkelijk in verband met een veilige stroomvoorziening maar wel makkelijk als er vaak van voertuig gewisseld wordt. Iets wat met de Eurowag eenvoudig schijnt te zijn.

De Eurowag wisselt automatisch bij het passeren van een grens van land zodat de chauffeur daar niet naar om hoeft te kijken. Updates aan het systeem gebeuren automatisch onderweg door de lucht. Via een duidelijk kleurenscherm en door het eenvoudige bedieningsmenu zou elke chauffeur ermee overweg moeten kunnen.

De Eurowag is cloudbased en geeft bovendien een GPS-signaal af waardoor de transportondernemer via een portal ook meteen al zijn trucks kan volgen. Het afrekenen kan per twee weken of maandelijks gebeuren en de transporteur ontvangt een overzichtelijke rekening waarop alle kosten per voertuig gespecificeerd zijn.

Daarnaast biedt het bedrijf verschillende andere services aan zoals een tankpas die via Mastercard gegarandeerd is. Daarmee kan er bij 11.000 tankstations in Europa betaald worden. Meer informatie via .

Zorg dat u niets mist. Neem nu een jaarabonnement op TTM.nl met 25% korting. Abonneer