Foto’s + VIDEO – AH staat voor Automated Handling (en ok, ook voor Albert Heijn) • TTM.nl Ga naar hoofdinhoud

Foto’s + VIDEO – AH staat voor Automated Handling (en ok, ook voor Albert Heijn)

Vijftig procent meer orderpickcapaciteit met zeventig procent minder mensen. Het nieuwe gemechaniseerde distributiecentrum van Albert Heijn in Zaandam barst van de slimme technologie. TTM.nl was als een van de eersten in het nieuwe warehouse, waar AH dus niet alleen meer staat voor Albert Heijn maar ook voor automated handling.

Het grootste huzarenstuk vindt plaats in de straat met 28 knikarmrobots verdeeld over 14 robotcellen. In elke cel werken twee robots samen om colli met uiteenlopende vormen en formaten te stapelen op rolcontainers. De ene robot zet de doos of tray met houdbare producten goed klaar, terwijl de andere ze op de juiste positie stapelt.

De robots worden aangestuurd door intelligente software die vooraf het optimale stapelpatroon berekent. Daarbij houdt de software rekening met de afmetingen, gewicht en sterkte van elke verpakking, zodat niet een krat bier bovenop een doos chips belandt. Maar de software houdt ook rekening met schapindeling van de winkel waarvoor de rolcontainer is bestemd. Belangrijk omdat de winkels van Albert Heijn – van AH to Go tot AH XL – steeds minder op elkaar lijken. Schappenvullers hoeven straks geen rolcontainers meer uit te splitsen, maar kunnen direct aan de slag met het inruimen van de producten.

Het nieuwe distributiecentrum is louter bestemd voor houdbare producten en is gebouwd op de plaats van het oude retourencentrum van Albert Heijn. Het nieuwe en oude distributiecentrum liggen rug aan rug, wat de migratie straks gemakkelijker maakt. “In het eerste kwartaal van 2019 wordt de eerste winkel vanuit het nieuwe distributiecentrum beleverd. In de loop van het jaar zullen we steeds meer winkels toevoegen”, vertelt Tony Vendrig, verantwoordelijk voor de supply chain van Albert Heijn.

Het nieuwe distributiecentrum is ongeveer even groot als het oude distributiecentrum, maar biedt vijftig procent meer capaciteit. “Nu bevoorraden we vanuit Zaandam 250 winkels, maar straks gaan we dat uitbreiden naar 400 winkels”, stelt operationeel directeur Cees van Vliet. “Mechanisering betekent ook dat we minder mensen nodig hebben. Nu hebben we in elke ploeg honderd mensen aan het werk, straks dertig.”

Het nieuwe distributiecentrum is volledig ingericht door Vanderlande. Met name de integratie is complex gezien het grote aantal verschillende systemen naast de al genoemde 14 robotcellen. Een hoogbouwmagazijn met 7 kranen is bestemd voor de opslag van 8800 pallets. Die pallets worden ontstapeld door layerpickers, waarna de colli worden opgeslagen in trays. Een stelsel van 8,4 kilometer aan conveyors brengt de trays naar de veertien opslagmodules, één voor elke robotcel. Die opslagmodules tellen in totaal 260 shuttles en 137.000 opslaglocaties. Tot slot zetten 57 AGV’s van Toyota de rolcontainers klaar voor transport. Vanderlande heeft straks een team van 55 mensen in Zaandam om alle systemen aan de praat te houden.

Bron: Warehousetotaal

Eén reactie op “Foto’s + VIDEO – AH staat voor Automated Handling (en ok, ook voor Albert Heijn)

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Zorg dat u niets mist. Neem nu een jaarabonnement op TTM.nl met 25% korting. Abonneer