Foto’s + VIDEO: Een Volvo zonder chauffeur (echt!) • TTM.nl Ga naar hoofdinhoud

Foto’s + VIDEO: Een Volvo zonder chauffeur (echt!)

Volvo Trucks gaat na de European Platooning Challenge weer een stapje verder in de ontwikkeling van connectivity. Maar dit keer is het wel een heel grote stap vooruit: Volvo liet aan TTM.nl een FMX zien die echt helemaal zelfstandig rijdt!

De zelfrijdende truck bestaat, en Volvo krijgt de eer van de primeur. De FMX die Volvo ons liet zien is uitgerust met zes karakteristieke lasarradars op de vier hoeken en aan de zijden van het voertuig. Dankzij die radar en tal van sensoren vindt de FMX drie-asser met uiterste precisie zelf zijn weg op een van tevoren vastgestelde route.

Bij de presentatie in Götenborg liet Volvo zien dat de FMX prima zelf de weg weet op een met pilonnen gemarkeerde route tussen laadplek, een ritje door een tunnel en een losplaats. Het is echt de universeit van autonome voertuigen die we hier zien: een zelfrijdende truck, volledig autonoom, zonder menselijke hulp in het voertuig.

Projectmanager Anders Kellström vertelt ons dat hij voor autonoom rijdende trucks vijf niveaus hanteeert: Level 1 is voor een truck die zonder voeten kan worden bereden, zoals bij platooning. Bij Level 2 kan de chauffeur ook het stuur loslaten. Level 3 is voor een truck die ook de ogen van de chauffeur niet meer nodig heeft en Level 4 kan zelfs zonder de hersens van de chauffeur. Het hoogste niveau, Level 5, geldt voor de FMX die voor ons staat: hier is niet eens meer een chauffeur in de cabine nodig, of zelfs maar in de buurt van de truck. De FMX voltooit volledig autonoom de route, met stoïcijnse perfectie. Via een W-LAN-dataverbinding wordt de rit op afstand door iemand gemonitord, maar dat is dan ook alles. Deze persoon zou in een mijn, waar Volvo de FMX als eerste wil inzetten, het verkeer tussen autonome trucks kunnen monitoren en regelen.

In de mijn, ver weg van het zeer drukke verkeer op de weg, kan de autonome FMX eigenlijk het onmenselijke presteren: “24 uur lang, zeven dagen per week inzet, het hele jaar door”, bechrijft Kellström zijn jongste project. Natuurlijk moet tijd worden ingeruimd voor onderhoud aan het voertuig, maar dat is het dan wel. De productiviteit in de mijn gaat drastisch omhoog, maar aan de andere kant wordt het risico op ongevallen, niet gering in een mijn, geminimaliseerd.

Over risico gesproken: de FMX laat zich niet makkelijk van zijn stuk brengen. Zodra de sensoren en radar iets in het blikveld van de truck zien, remt de kipper automatisch af en wacht tot het object weer verdwenen is. De FMX kan op redelijke afstand al objecten vanaf 5 centimeter herkennen, van heel dichtbij zelfs zaken van enkele millimeters groot. De radar is zelfs zo precies, dat de ontwikkelaars van deze FMX de servomotor van de elektrisch ondersteunde besturing iets minder precies moesten afstellen dan de norm. Anders ontstaat er door telkens maar weer het perfecte rondje spoorvorming in de mijn. Dat wil overigens niet zeggen dat de besturing daarmee een zwak punt is. Volvo heeft de veiligheidsniveaus van stuur- en besturingssystemen twee tot drie keer verhoogd. Veiligheid staat namelijk ook bij autonoom rijden voorop. Het gevaar dat een truck zonder bestuurder van de weg raakt moet te allen tijde worden vermeden. Mocht het ooit zo zijn dat systemen falen, dan doet de FMX eigenlijk net wat een chauffeur ook zou doen: hij zet de motor uit en wacht af.

[youtube https://www.youtube.com/watch?v=9RrULDzkg0s&w=592&h=333]

De technische aanpassing van een ‚gewone‘ FMX om een autonome FMX te krijgen bestaat eigenlijk uit het aanbrengen van zes laserradars en een ingreep in het elektronische hart van de truck. Door middel van naar klantspecificatie te kiezen dataoverdracht worden alle rij-bevelen in de truck vastgelegd. De besturing wordt aangepast met servomotoren, die in verbinding staan met de elektrohydraulische besturing. De remmen worden door de computer gestuurd. Ook de route wordt door wifi naar de truck gestuurd. Die moet voor de eerste inzet eenmalig ingevoerd worden. Met de kennis van deze route kan een ‚verkeersleider‘ in de mijn ook het verkeer tussen diverse autonome trucks regelen.

Ondanks de lichte ingrepen in de besturing blijft de autonome FMX echter ook te besturen door een persoon van vlees en bloed, met hand, voet, oog en hoofd. De FMX met ‚laserogen‘ wordt nog dit jaar ingezet in een pilot in een Zweedse mijn. Daar doet de truck het vast net zo goed als bij de demonstratie die wij zagen en in bovenstaand filmpje. Rest alleen nog de vraag hoe Volvo de eerste echte autonome truck gaat noemen. I-See bestaat al, I-Drive is al door een Beierse autofabrikant geclaimd. Hoe zit het eigenlijk met I-Can?

————————- 

Claes Nilsson, Volvo Trucks CEO:

“Autonome truck komende tien jaar volop inzetten”

Autonome_truck Volvo_nilssonMeneer Nilsson, van harte gefeliciteerd met de eerste echt autonoom rijdende truck. Wanneer kunnen we ‘m op de weg verwachten?

“Ik denk dat de weg nog even een stap te ver is. Het concept van de autonome truck zullen we eerst vooral in afgesloten gebieden zoals mijnen inzetten. Daar laten de voordelen van veiligheid en een hogere productiviteit zich echt gelden. De mijnbouw is zeer geïnteresseerd. Dit jaar wordt een praktijktest in een Zweedse mijn gestart. Ik denk dat binnen de komende tien jaar deze vrachtwagens volop kunnen worden ingezet in mijnen.”

Maximale zekerheid dus. Maar hoeveel moet dat kosten?

“De aanschafprijs van deze truck kan ik niet zeggen, maar je moet die sowieso in het goede perspectief zien. Omdat deze autonoom rijdende truck het hele jaar door kan rijden, met dezelfde rijkwaliteiten, stijgt de productiviteit enorm. En de veiligheid tijdens het werk, toch een hoeksteen van onze concernfilosofie, wordt juist in de mijn, waar risico’s altijd aanwezig zijn, duidelijk groter.”

Wordt de chauffeur nu vroeger of later overbodig?

“We laten nu zien wat er met autonoom rijden allemaal mogelijk is. Het instapniveau zagen we bij platooning. Daartussenin liggen nog veel stappen waarbij chauffeurs nodig zijn. Ik denk daarom dat we zeker in de komende tien jaar nog niet zonder goed opgeleide chauffeurs kunnen.”

Ooit was u de held in een stuntfilmpje met de FMX. Kunnen we met de autonoom rijdende FMX een nieuw filmpje verwachten?

“Haha. Ik denk dat ik mijn carrière als stuntman wel succesvol afgesloten heb. Ik bekommer me liever om het leidinggeven aan het bedrijf. Dat wil zeggen: zolang er geen robot komt die de taken van een CEO kan overnemen!”

Tekst: OWImedia

Zorg dat u niets mist. Neem nu een jaarabonnement op TTM.nl met 25% korting. Abonneer