‘Gevarentoeslag voor chauffeurs op Calais’ • TTM.nl Ga naar hoofdinhoud

‘Gevarentoeslag voor chauffeurs op Calais’

Vrachtwagenchauffeurs die op Calais rijden, moeten een gevarentoeslag krijgen. CNV Vakmensen stelt dit voor in de onderhandelingen over een nieuwe cao voor het beroepsgoederenvervoer, die op 26 oktober beginnen.

chauffeur_container_veiligheid“De ene rit is de andere niet. Als je op Calais rijdt, zit je in een soort oorlogsgebied. Het is echt geen lolletje, daar mag best wat tegenover staan”, vindt Tjitze van Rijssel, onderhandelaar van CNV Vakmensen. In de nieuwe cao wil de bond daarom een gevarentoeslag van 50 euro per rit. Deze toeslag moet ook gelden voor andere gebieden waar het gevaarlijk is. Cao-partijen kunnen afspreken voor welke gebieden en ritten deze gevarentoeslag gaat gelden.

De bond adviseert werknemers die niet (meer) op Calais durven te rijden, om in gesprek te gaan met hun werkgever. Van Rijssel: “Werknemers hebben recht op een veilige werkplek. Als je ritten op Calais niet ziet zitten, moet je dat bespreekbaar kunnen maken. Heeft het bedrijf geen andere ritten, dan moet de werkgever de chauffeur helpen om bij een andere werkgever te gaan werken. Het Sectorinstituut Transport & Logistiek kan daar een goede rol in vervullen. En chauffeurs die wél op Calais rijden, moeten daar een gevarentoeslag voor krijgen. Het gaat tenslotte om een uitzonderlijke situatie, met risico’s voor de chauffeur, vergelijkbaar met de toeslagen voor vuil en zwaar werk.”

Eén reactie op “‘Gevarentoeslag voor chauffeurs op Calais’

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Zorg dat u niets mist. Neem nu een jaarabonnement op TTM.nl met 25% korting. Abonneer