Nieuws

IKEA pakt sociale dumping in transport aan

2

IKEA heeft haar eigen regels voor haar supply chain aangepast aan de huidige praktijk met Oost-Europese onderaannemers. Een nieuwe versie van haar ‘Supplier Code of Conduct’ IWAY moet sociale dumping voortaan tegengaan. Dat heeft IKEA bekendgemaakt.

IKEA zegt te geloven in eerlijke condities voor iedere chauffeur die IKEA producten vervoert. In 2005 is daarom een Supplier Code of Conducht voor Transport (IWAY) geïntroduceerd. Deze voldeed echter niet meer in zijn huidige vorm, met een toename van concurrentie uit Oost-Europa en een praktijk van onderaannemers uit die regionen. De EU-wetgeving daaromtrent is niet altijd duidelijk en creëert moeilijke situaties.

Om die reden gaat IKEA minimumvoorwaarden stellen aan onderaannemers in hun supply chain, gevat in een zogeheten Sub-Contracting Chain Management Programme (SCCM). De nieuwe regels gelden vanaf 1 september jl. IKEA zegt dat de uitdagingen in de transportsector niet door haar kunnen worden opgelost, maar dat ze wel positief kan bijdragen aan de werkomstandigheden van chauffeurs, ook als die niet direct in dienst van IKEA zelf zijn.

SCCM omvat minimumeisen op basis van de bestaande IWAY-norm en naleving van de EU-vervoerswetgeving voor onderaanneming van het transport van IKEA-goederen. SCCM is op 1 september gestart bij een aantal Europese vervoersdienstverleners die IKEA internationaal transport binnen de Europese Unie uitbesteden. Het SCCM programma wordt in 2018 gelanceerd bij de rest van IKEA’s Europese vervoersdienstverleners.

IKEA wil om social dumping aan te pakken ook aan tafel met diverse stakeholders in het transport, onder meer beleidsmakers, experts, logistieke dienstverleners en onderaannemers. Een eerste vergadering met de International Transport Federation (ITF), die de belangen van chauffeurs verdedigt, heeft inmiddels plaatsgevonden.

2 reacties op “IKEA pakt sociale dumping in transport aan

  1. Jan streep schreef:

    Eerst zien dan geloven.

  2. Ze hebben nog een hele lange weg te gaan

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

x
Mis niet langer het laatste nieuws

Schrijf u nu in voor onze nieuwsbrief.

Inschrijven