Ga naar hoofdinhoud

ILT heeft Emmer transporteurs op de korrel

De Inspectie Leefomgeving en Transport (ILT) heeft zaterdag 17 december bij twee transportbedrijven in Emmen een handhavingsactie gehouden. De ondernemingen worden verdacht van het werken via schijnconstructies. Een van de transportbedrijven is Brinkman Trans-Holland, dat echter volhoudt volgens alle regels te werken.

ILT vertrouwt transportbedrijven, tenzij...Volgens ILT hebben de transportbedrijven op papier vestigingen in Polen, Moldavië of Tsjechië. Het beeld bestaat dat ze de bedrijfsvoering echter vanuit Nederland doen. De inspectie heeft diverse chauffeurs en werknemers bevraagd over de werkwijze van de ondernemingen. Ook is bedrijfsadministratie meegenomen voor nader onderzoek.

Wanneer schijnconstructies kunnen worden aangetoond, zullen inspectiediensten in de landen van vestiging worden gevraagd om nadere maatregelen te treffen. In eigen land maakt de ILT voor schijnconstructies boeterapporten en processen-verbaal op. De ingenomen administratie wordt gedeeld met de Inspectie SZW en de belastingdienst. De ILT vermoedt dat één bedrijf ook de cabotageregels heeft overtreden. Europese vervoerders mogen slechts beperkt goederen vervoeren binnen een andere EU-lidstaat.

Brinkman Trans-Holland ontkent de regels te ontduiken. Dat zegt bedrijfsleider Michael Brinkman in het Dagblad van het Noorden. Hij ligt al langer met de vakbonden in de clinch en zegt het kwalijk te vinden dat ze het bedrijf in een kwaad daglicht stellen. “Op een Duitser en vier Spanjaarden na werken bij ons geen buitenlandse chauffeurs. De beschuldigingen van FNV kunnen ons opdrachtgevers kosten en sollicitanten kunnen gaan twijfelen of ze nog wel bij ons moeten werken. Die denken: waar rook is, is vuur.” Brinkman heeft wel een eigen uitzendbureau, waarmee het chauffeurs inhuurt voor het transportbedrijf.

'CAO-controle geen taak ILT'Bij acties als deze, onderzoeken de inspecties of bedrijven zich schuldig maken aan uitbuiting en/of onderbetaling van chauffeurs, illegale cabotage, schijnconstructies en werken in strijd met het vergunningstelsel voor het wegvervoer. Dat kan duidelijk worden uit de bedrijfsadministratie. Daaruit moet verder blijken of de bedrijven zich houden aan de regels van de Arbeidstijdenwet, Wet Minimumloon, Arbeidstijdenbesluit vervoer (rij- en rusttijden), Wet wegvervoer goederen, Wet vervoer gevaarlijke stoffen en de Arbeidsomstandighedenwet.

De ILT werkt in het Transport Informatie Expertise Centrum (TIEC) samen met de Inspectie SZW, politie en douane. Via deze samenwerking wordt informatie gebundeld. De diensten treden gezamenlijk op om alle vormen van oneerlijke concurrentie in het transport aan te pakken, zoals het inzetten van goedkoop personeel via schijnconstructies. Dit zijn bedrijfsconstructies waarbij de feitelijke situatie afwijkt van de (papieren) situatie. Hierbij is sprake van oneigenlijke concurrentie op arbeids- en marktvoorwaarden waarbij ondernemingen een grotere marge of lagere ritprijs aan kunnen bieden. Dat is oneerlijke concurrentie voor vervoerders die hun werk wel volgens de regels doen.

Tot nog toe zijn volgens ILT dit jaar 50 transportbedrijven onderzocht. De komende tijd zullen meer bedrijven onverwacht worden gecontroleerd. Bij de onderzochte bedrijven stelden de inspectiediensten dit jaar in 60 procent van de gevallen schijnconstructies en/of overige misstanden vast.

5 reacties op “ILT heeft Emmer transporteurs op de korrel

  • T Veerman

    Heren,

    Ze moeten al die schimmige transport bedrijven eens echt goed doorlichten het gaat om tientallen van dit soort rotte appels.
    Uitvlaggen,postbus,buitenlandse chauffeurs voor hongerloontjes laten rijden en vaak hier in Holland noem maar op
    En zie al dat soort bedrijven groeien tegen de verdrukking in,en de goede eerlijke Nederlandse transporteur met een goed opgeleide Nederlandse chauffeur legt het loodje.
    Wat een puinzooi in her West Europa transport land is het toch geworden sinds te toetreding jammer genoeg van die goedkope Oost Europa landen dankzij die zaagsel koppen in Brussel.
    Het is net het wilde westen hier,waar is de tijd gebleven dat wij Nederlanders de King van Europa waren op transport gebied met normale lonen en eerlijk zakendoen.
    Aanpakken deze boeven en sluiten die tent,en afspraken maken met Oost Europa landen.

  • arie de kleine

    ik ben het helemaal met je eens t veerman

  • Piet

    Maar ze zijn groot geworden met dure Nederlandse chauffeurs

  • J P de Boer

    Vlak ook de vakbonden niet uit die gezorgd hebben dat de lonen steeds maar hoger moesten in Nederland

  • Ron van't Schip

    De vakbonden hebben al vele (>12 jaar) jaren geleden aangegeven, dat ze zeer bewust het chauffeursvak voor alle groepen van chauffeurs duurder wilden maken. Opmerkingen van de zijde van werkgevers over het TE duur worden van de internationale chauffeur werden terzijde geschoven met de opmerking “dan gaan ze maar om de kerk rijden”.

    Alleen in gespecialiseerde niches kun je nog de Nederlandse vakman internationaal inzetten, helaas!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Zorg dat u niets mist. Neem nu een jaarabonnement op TTM.nl met 25% korting. Abonneer