Inspectie: ‘Filipijnse vrachtwagenchauffeurs mogelijk uitgebuit’ • TTM.nl Ga naar hoofdinhoud

Inspectie: ‘Filipijnse vrachtwagenchauffeurs mogelijk uitgebuit’

Negen Filipijnse vrachtwagenchauffeurs zijn vermoedelijk slachtoffer van arbeidsuitbuiting. De chauffeurs wonen en werken al geruime tijd in de cabine van hun vrachtwagen, krijgen nauwelijks loon uitbetaald en worden vermoedelijk ook bedreigd door hun werkgever. De chauffeurs zijn onlangs ondergebracht in een beschermde omgeving. De Recherche Inspectie SZW onderzoekt deze zaak verder onder leiding van het Functioneel Parket.

Uit onderzoek, verricht door de Recherche Inspectie SZW, blijkt dat negen Filipijnse chauffeurs onder slechte omstandigheden hun werk moeten doen. Uit het onderzoek rijst het vermoeden dat de chauffeurs lange dagen maken, nauwelijks loon krijgen of er lang op moeten wachten, en feitelijk wonen in hun cabine. De vrachtwagens stonden veelal op een parkeerplaats in Rotterdam. Bij het onderzoek is samengewerkt met de ILT voor het uitlezen van tachografen voor de rij- en rusttijden en als ook overige digitale data bij de betrokken vrachtauto’s.

Gezien de mogelijkheid dat hier sprake is van arbeidsuitbuiting zijn de chauffeurs onlangs elders in Nederland ondergebracht. Volgens een van de betrokken rechercheurs was er toen eigenlijk sprake van een complete verhuizing. Hun hele huisraad hadden ze bij zich in de cabine van de vrachtwaqen: potten, pannen, eten, kleding.

Donderdag 4 oktober zijn door het Functioneel Parket zeven vrachtwagens in beslag genomen.

Eén reactie op “Inspectie: ‘Filipijnse vrachtwagenchauffeurs mogelijk uitgebuit’

  • T Veerman

    Hoe is het mogelijk dat dit allemaal kan in de EU toegelaten en blijkbaar heel gewoon door die figuren in Brussel.
    Ons hele West Europees transport gaat eraan hoe is het mogelijk dat hier Filipijnen rijden vanaf de andere kant van de wereld kennen Europa en onze regels niet hebben geen ervaring zijn niet opgeleid niets van dat alles.
    Waar onze jongens allerlei diploma,s en vakbekwaamheidseisen moeten hebben rijd dat hier rond en ook nog voor een appel en een ei.
    Direct het land uit met die gasten en al die andere niet EU figuren het is al erg genoeg dat Zroemenen Polen en Bulgaren dankzij de EU ons transport kapot aan het maken zijn.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Zorg dat u niets mist. Neem nu een jaarabonnement op TTM.nl met 25% korting. Abonneer