Jumbo en Coop nemen EMTÉ over • TTM.nl Ga naar hoofdinhoud

Jumbo en Coop nemen EMTÉ over

Supermarktconcerns Jumbo en Coop nemen concurrent EMTÉ over. Dat hebben Jumbo, Coop en eigenaar Sligro Food Group bekend gemaakt. Het gaat om de ‘voorgenomen verkoop’ van alle 130 supermarktlocaties van EMTÉ, maar ook van de twee dc’s in Kapelle en Putten. Sligro en Jumbo verwachten bovendien overeenstemming te bereiken over een meerjarig contract waarbij Sligro als preferred partner van La Place zal optreden.

De voorgenomen verkoop beslaat in totaal de 130 supermarktlocaties van EMTÉ, de retail-distributiecentra in Kapelle en Putten, de Vleescentrale in Enschede en de ondersteunende operationele en commerciële afdelingen van EMTÉ op het hoofdkantoor in Veghel. In 2017 bedroeg de omzet van EMTÉ 828 miljoen euro. Bij deze activiteiten zijn circa 6.200 medewerkers oftewel circa 2.700 FTE betrokken. Bovendien wordt beoogd gelijktijdig, in een separate transactie, het winkelvastgoed van de supermarkten aan hetzelfde consortium te verkopen. Het betreft 27 vastgoedlocaties van EMTÉ.

De totale waarde van de transacties beslaat 410 miljoen euro dat is opgebouwd uit 275 miljoen euro voor de retailactiviteiten, 60 miljoen euro voor het vastgoed en 75 miljoen euro compensatie voor werkkapitaalposten die, als gevolg van de verwevenheid van Foodservice- en Foodretailactiviteiten binnen Sligro Food Group, achterblijven. Conform de SER-fusiecode zullen de werknemersorganisaties en de SER op de hoogte worden gesteld. De Ondernemingsraden zijn om advies gevraagd. De transactie zal worden aangemeld bij de ACM. Partijen streven ernaar om de transactie in de loop van 2018 af te ronden. Alle betrokken medewerkers gaan mee over naar het consortium.

“Wij zijn trots op EMTÉ en onze collega’s die elke dag klaar staan voor onze klanten. De conclusie medio 2017, dat ondanks die inzet en alle waardering van onze klanten, een toekomst voor EMTÉ als zelfstandige formule niet langer de beste strategische optie was, was dan ook niet gemakkelijk. We hebben de tijd genomen om zorgvuldig de alternatieven te onderzoeken, met oog en respect voor alle betrokkenen. Wij zijn er van overtuigd dat we met de keuze voor het voorstel van Jumbo en Coop recht doen aan de belangen van onze medewerkers, franchiseondernemers, klanten, partners en leveranciers en bovendien de meeste waarde creëren voor onze aandeelhouders”, licht Koen Slippens, CEO Sligro Food Group, toe. “Wij zullen ons, na afronding van de transactie later dit jaar, samen met Jumbo en Coop inzetten voor een goede overgang van onze EMTÉ-formule en daarnaast ons bedrijf volledig richten op een toekomst als gefocuste, ambitieuze en toonaangevende internationale foodservice speler. Met de leveringen aan La Place, als onderdeel van deze deal, verstevigen wij opnieuw onze positie in de foodservicemarkt in Nederland.” Frits van Eerd, CEO Jumbo Supermarkten (rechts op de foto) is blij met de beoogde overname. “De overname van een groot deel van EMTÉ is opnieuw een geweldige stap in de ontwikkeling van ons familiebedrijf. Deze uitbreiding sluit ook erg goed aan bij onze groeiambities. We zien goede mogelijkheden om met deze winkels verder te bouwen aan onze omnichannel-strategie, die erop gericht is dat we op zoveel mogelijk plaatsen en op zoveel mogelijk momenten beschikbaar zijn voor onze miljoenen klanten. Daarnaast verwelkomen we Sligro als preferred partner van La Place restaurants in Nederland. Sligro en La Place zijn twee toonaangevende namen op het gebied aan foodbeleving. De voorgenomen samenwerking staat daarmee borg voor een verdere kwaliteitsslag.”

Uitgangspunt bij deze transactie is dat uiteindelijk 2/3 van de EMTÉ business bij Jumbo en 1/3 bij Coop zal worden geïntegreerd. Jumbo en Coop hebben in het verleden eerder succesvol samengewerkt bij overnames en zien ook deze integratie met vertrouwen tegemoet. Fred Bosch, CEO Coop Supermarkten: “Wij zijn bijzonder trots dat we met deze gezamenlijke beoogde EMTÉ transactie onze positie in Nederland verder kunnen verstevigen. Deze stap sluit naadloos aan bij onze groeiambitie om Coop steviger op de kaart te zetten. Als coöperatie staat Coop letterlijk en figuurlijk dicht bij haar klanten en biedt het voor elke over te nemen supermarkt een mooie formule om in elk lokaal marktgebied succesvol te kunnen opereren. We zijn er klaar voor om samen met onze nieuwe collega’s en ondernemers verder te bouwen aan ons unieke coöperatieve huis. Hiermee maken we voor nog meer consumenten in Nederland samen het verschil.”

Vakbond CNV heeft de nodige vraagtekens rond de overname van supermarktketen Emté door Jumbo en Coop van groothandelsbedrijf Sligro. “Wat betekent dit bijvoorbeeld voor de werkgelegenheid?”, vraagt bondsbestuurder Kitty Huntjens zich af. De 6200 medewerkers van Emté verhuizen mee. “Over het winkelpersoneel maken we ons geen zorgen, maar er zijn ook twee distributiecentra en het personeel op het hoofdkantoor.” Bovendien staan de arbeidsomstandigheden op het spel, meent Huntjens. “Juist bij de eigen distributiecentra heeft Jumbo buiten de vakbonden om afspraken met het personeel gemaakt.”

5 reacties op “Jumbo en Coop nemen EMTÉ over

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Zorg dat u niets mist. Neem nu een jaarabonnement op TTM.nl met 25% korting. Abonneer