Ga naar hoofdinhoud

KIWA: ‘Defecte chauffeurskaart gratis vervangen’

Een tachograafkaart (of chauffeurskaart, in de volksmond) kan stuk gaan, maar distributeur KIWA doet dan niet lullig en vervangt een defecte kaart gratis. Dat laat TLN weten, dat het helemaal met KIWA eens is.

Er zit wel een voorwaarde aan de gratis vervanging: het defect moet ‘af fabriek’ zijn ontstaan en niet door ondeugdelijk gebruik door de kaarthouder. Als het defect niet aan de kaarthouder ligt, wordt een vervangende kaart vergoed. Echter, eerst moeten de kosten van de vervangende kaart worden voorgeschoten; dat is wettelijk zo geregeld. Die kosten krijgt de kaarthouder dan naderhand terug, bij een voor hem/haar positieve conclusie.

KIWA is momenteel bezig met het implementeren van een controletool voor defecte tachograafkaarten van bus- en vrachtautochauffeurs. Met die tool kan worden gecontroleerd of het defect ‘af fabriek’ is ontstaan of door ondeugdelijk gebruik. Een vergelijkbare tool gebruikt KIWA al voor de chauffeurskaarten voor de taxibranche, waarmee de verwachting is dat die nog dit jaar operationeel is.

Ook al gaat het niet om veel tachograafkaarten, toch heeft TLN bij KIWA aangedrongen op snelle en adequate informatievoorziening richting klanten hierover (bijvoorbeeld via de KIWA-website) en uiteraard coulance met terugwerkende kracht voor defecte tachograafkaarten. Beide heeft KIWA toegezegd.

Tot dit goed geregeld is moeten kaarthouders hun defecte tachograafkaart (nog steeds) meegeven aan de koerier die namens KIWA de voorgeschoten vervangende kaart persoonlijk bezorgt op de gemaakte bezorgafspraak. TLN raadt aan voor de zekerheid kopieën van voor en achterkant van uw defecte tachograafkaart te maken, voor het geval er ooit discussie mocht ontstaan.

Bron: TLN

2 reacties op “KIWA: ‘Defecte chauffeurskaart gratis vervangen’

  • H.lourens

    Heb mijn kaart vervangen defect aan chip maar moest wel het hele bedrag op nieuw betalen.

  • Peter

    Het is gewoon één grote maffia zooi dat KIWA, laat het gewoon via de gemeente lopen zoals het paspoort, en de prijs even hoog als in de rest van europa zijn ( dat is gemiddeld 50% goedkoper ).

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Zorg dat u niets mist. Neem nu een jaarabonnement op TTM.nl met 25% korting. Abonneer