Ga naar hoofdinhoud

Mandersloot gebruikt e-CMR voor sierteelttransport naar Tsjechië

De Nederlandse transporteur Mandersloot gebruikt deze week voor het eerst een elektronische vrachtbrief, de e-CMR, voor een transport naar Tsjechië.

De Nederlandse bloemen en planten gaan de hele wereld over. Daarvoor wordt nu nog veelal gebruik gemaakt van papieren vrachtbrieven. Maar er is een nieuwe ontwikkeling: de elektronische vrachtbrief, e-CMR. Gebruik daarvan kan alléén al in Nederland 180 miljoen euro per jaar aan administratieve lasten schelen. Maar in de andere landen van de EU is het nog niet altijd mogelijk ermee te werken. Deze week vindt de primeur plaats met de verzending door exporteur Hamiplant van planten van Nederland naar Tsjechië via e-CMR. De eerste lading is inmiddels aangekomen.

Voor Hamiplant levert transporteur Mandersloot deze week trolleys met planten af bij Tsjechische bouwmarkten voor zien van e-CMR. Het bedrijf Hamiplant is een van de grootste exporteurs van kamer- en tuinplanten. Jasper van der Klaauw, verantwoordelijk voor transport bij Hamiplant, ziet veel voordelen in digitaliseren van de logistieke keten: “Door de e-CMR te combineren met onze administratie kunnen we onze klanten snel van actuele informatie voorzien. Het gaat efficiëntie opleveren in de hele keten: minder handwerk, minder papierwerk, meer overzicht. Door efficiëntie bij de planning zijn we ook duurzamer.

Sinds de ratificatie van het CMR-verdrag in 1956 gebruiken transportondernemers in de EU een papieren vrachtbrief als geleidedocument voor transport. In 2008 is de mogelijkheid geboden om een elektronische vrachtbrief te gebruiken, op voorwaarde dat deze vrachtbrief voldoet aan het e-protocol op het CMR-verdrag en twee aan elkaar grenzende lidstaten het protocol hebben geratificeerd. Slechts 11 landen hebben het e-protocol geratificeerd: Nederland, Denmarken, Frankrijk, Spanje, Zwitserland, Tsjechië, Slovakije, Bulgarije, Estland, Letland en Litouwen.

Nederland loopt voorop in de ontwikkeling en zoekt zoveel mogelijk medestanders in Europa. Brancheorganisaties TLN en Evofenedex hebben samen de ontwikkeling van e-CMR gestimuleerd. De 90 jaar oude organisatie Beurtvaartadres, die sinds jaar en dag voor zorgt dat het bedrijfsleven zijn goederen met de juiste wettelijke documenten kan versturen, kreeg de opdracht een nieuw protocol te ontwikkelen. Dit protocol, TransFollow, is klaar voor gebruik. Nog nergens in de EU is zo’n protocol als TransFollow met bijbehorende software in gebruik genomen.

TLN hoopt dat deze Nederlandse innovatie door proeven zoals met Hamiplant een succes gaat worden. Van de Klaauw van Hamiplant benadrukt: “Het is in ieders belang dat de e-CMR wil de norm wordt in onze business. Laten we er een Europees succes van maken.”

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Zorg dat u niets mist. Neem nu een jaarabonnement op TTM.nl met 25% korting. Abonneer