Ga naar hoofdinhoud

Megafusie tussen twee Belgische transportbedrijven

De logistieke bedrijven ECS European Containers en 2XL hebben een akkoord bereikt om samen te gaan en één Europese logistieke groep te vormen. Een maand geleden waren beide familiebedrijven exclusieve gesprekken gestart. Tijdens de onderhandelingen is een akkoord bereikt waarbij het bedrijf 2XL wordt opgenomen in de groep ECS European Containers. Daardoor ontstaat een Europese logistieke groep die een pakket van diensten kan aanbieden voor intermodaal transport, warehousing en duurzame logistieke oplossingen voor de geïntegreerde supply chain. De nieuwe groep zal een omzet halen van ruim 400 miljoen euro en telt meer dan 1.000  medewerkers, waarvan de helft in de Benelux en verder in een tiental kantoren verspreid over Europa.

ECS European Containers en 2XL zijn twee belangrijke spelers in de Europese logistiek met Belgische roots. ECS heeft een focus op palettenvervoer per gestandaardiseerde volle container van en naar Groot-Brittannië, Ierland en het Europese continent. 2XL staat sterk in warehousing en geïntegreerde logistieke diensten voor bedrijven actief in de EU en Groot-Brittannië.

2XL is een familiebedrijf dat in 1999 werd opgericht door Jean Van den Poel: “Wij hebben ons gespecialiseerd in warehousing en logistieke oplossingen op maat voor grote klanten. Al in 2004 investeerden we in twee grote, geautomatiseerde opslag- en distributiecentra in Zeebrugge, die een rechtstreekse aansluiting hebben op het spoor. Door ons concept van ‘Direct Customer Shipments’ waarbij we goederen stockeren en rechtstreeks kunnen leveren naar de klanten van onze klanten hebben we de voorbije jaren een zeer sterke groei gekend.”

ECS European Containers bestaat sinds 1995 als familiebedrijf van de familie De Dijcker. CEO Pieter Balcaen: “Onze missie is CSR-logistics: Creating Sustainable Reliable logistics. Het betekent dat we een betrouwbare partner willen zijn voor onze klanten, die tegelijk ook werk maakt van duurzame transporten. Daarom hebben gestandaardiseerde 45-voetcontainers voor paletten ontwikkeld waardoor we schier oneindig veel mogelijkheden krijgen om deze volle ladingen te land, ter zee en vooral ook met de trein doorheen EU te transporteren op een maatschappelijk verantwoorde manier.”

Het succes van beide logistieke bedrijven toont meteen ook aan hoe complementair ze zijn. Bovendien geloven beide families dat meer dan ooit dat samengaan het beste antwoord is op de uitdagingen in de sector. “Terwijl de mobiliteit steeds moeilijker wordt, komt het erop aan om efficiënte, multimodale oplossingen te ontwikkelen met toegevoegde waarde voor onze klanten”, vertelt Pieter Balcaen. “Daarnaast zien we onder meer in het Verenigd Koninkrijk een consolidatiegolf onder logistieke bedrijven. En last but not least is er de Brexit: we willen vooral de opportuniteiten benutten bij de klanten, die nu vooral geconfronteerd worden met veel onzekerheid door hen te helpen met een geoptimaliseerde supply chain.”

Voor Jean Van den Poel speelt ook het toekomstperspectief voor zijn bedrijf mee: “Ik ben zeer trots op wat ik de voorbije 18 jaar samen met mijn medewerkers heb kunnen uitbouwen. Mijn beide zonen hebben ondertussen hun eigen pad bewandeld. Om de verdere groei en continuïteit van 2XL te verzekeren heb ik verschillende opties bekeken en overwogen.  Tijdens de gesprekken met ECS kwam vooral onze complementariteit naar voor. Ik ken het bedrijf ECS overigens zeer goed, ik heb er in de beginjaren aan de leiding gestaan. Het feit dat zij als familiebedrijf een sterke visie hebben op de toekomst, heeft ertoe geleid dat we in zeer korte tijd tot een akkoord zijn gekomen.”

ECS European Containers verwerft alle aandelen van 2XL. Jean Van den Poel zal het samengaan van beide bedrijven mee begeleiden: “We stellen het belang van onze medewerkers en onze klanten voorop. Dit is een unieke opportuniteit om een sterke Europese groep te verankeren in Zeebrugge. Voor de klanten zullen zich nieuwe mogelijkheden openen. Ook voor onze medewerkers geeft dit  blijk van een sterk geloof in de toekomst.”

De nieuwe groep heeft een duidelijk beeld voor ogen waarbij ze een compleet dienstenpakket wil aanbieden voor intermodaal transport, warehousing en duurzame logistieke oplossingen voor de geïntegreerde supply chain. “We zijn actief in een zeer competitieve markt. Maar we zijn ervan overtuigd dat wij voor onze klanten het verschil kunnen maken door de sterktes van beide bedrijven te combineren”, stelt Pieter Balcaen. “Er is het netwerk en de efficiënte van onze transportactiviteiten, dat we nu aanvullen met de brede ervaring in warehousing en logistieke geïntegreerde diensten van 2XL. We worden een geïntegreerde groep met focus op complete oplossingen voor de supply chain. Een mooie synergie zou kunnen zijn dat een ECS-trein gewoon binnenrijdt in de logistieke centra van 2XL!”

Beide bedrijven van de groep blijven actief in Zeebrugge en op hun andere sites. De komende maanden wordt de nieuwe groepsstructuur verder uitgewerkt en zullen de activiteiten op elkaar worden afgestemd en waar mogelijk geoptimaliseerd. Pieter Balcaen: “We bouwen aan een mooie toekomst, waarbij deze logistieke groep sterk verankerd blijft in Zeebrugge. Uiteraard zullen we synergievoordelen halen, maar dit gaat niet ten koste van de werkgelegenheid; met als motto: 1+1=3. We zien een groeiperspectief zowel op korte als lange termijn. En we zoeken nieuwe medewerkers om samen met ons dit nieuwe verhaal uit te bouwen. Er staan tientallen vacatures open, voor zowel truckchauffeurs, magazijniers als hoger geschoolde profielen.”

2 reacties op “Megafusie tussen twee Belgische transportbedrijven

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Zorg dat u niets mist. Neem nu een jaarabonnement op TTM.nl met 25% korting. Abonneer