Nieuws

Nieuwe fabriek voor groengas in Hardenberg

Clean fuel leverancier PitPoint en Biobrandstoffabriek Hardenberg gaan een strategische samenwerking aan om groengas te produceren. De fabriek in Hardenberg gaat op termijn ongeveer 42 miljoen m3 groengas per jaar produceren. Dit staat gelijk aan de gasbehoefte van 30.000 huishoudens.

Samen met Bio Rights, een eco-technologie onderneming die duurzame energiefabrieken ontwikkelt, zetten de partijen deze fabriek op met als doel om versneld de productiecapaciteit van biobrandstoffen uit afval (2egeneratie biobrandstoffen) in Nederland uit te bouwen tegen kostprijzen die op termijn kunnen concurreren met fossiele brandstoffen. Jan Theo Hoefakker, MD Commercial Sales bij PitPoint: “Wij zijn verheugd met deze samenwerking. Het is een belangrijke stap in de goede richting om de grootste speler te worden in de Europese clean fuels markt.”

De reden dat PitPoint in de productie van groengas investeert, is de groeiende behoefte aan groengas in het transport. In het klimaatakkoord is een rol voor biobrandstoffen in het transport weggelegd. Groengas is één van de meest effectieve methodes is om klimaatverandering tegen te gaan en de luchtkwaliteit te verbeteren op een kost-efficiënte manier. “Om aan de toekomstige vraag te voldoen is het van belang dat we investeren in de hele keten zodat we onze klanten regionaal geproduceerde groengas kunnen leveren”, aldus Hoefakker.

De fabriek in Hardenberg zal uiteindelijk zo’n 70 arbeidsplaatsen opleveren. Het innovatieve productieproces bestaat uit een aantal bewezen technologieën die zijn gecombineerd op industriële schaal. Het groengas wordt gemaakt door de vergisting van een mengsel van bewerkte mest en bermgras dat uit de omgeving rond Hardenberg komt. De biobrandstoffenfabriek is uniek in zijn soort en de eerste fabriek die Bio Rights ontwikkelt. De vraag naar groengas wordt vanwege de energietransitie in de toekomst alleen maar groter en daarmee ook de behoefte aan schaalbare en repliceerbare productiecapaciteit. Wim Obbens van Bio Rights: “We verwachten daarom in de toekomst meerdere fabrieken op te zetten op basis van hetzelfde concept. Deze doelstelling is de reden dat Bio Rights en PitPoint zo goed op elkaar aansluiten.”

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

x
Mis niet langer het laatste nieuws

Schrijf u nu in voor onze nieuwsbrief.

Inschrijven