‘Nieuwe KIWA-portal werkt belabberd’ • TTM.nl Ga naar hoofdinhoud

‘Nieuwe KIWA-portal werkt belabberd’

Het sinds 17 mei operationele nieuwe aanvraagportal voor tachograafkaarten van KIWA, dat de tachograafkaarten namens de overheid uitgeeft, werkt verre van goed. Deze conclusie moet TLN helaas trekken op basis van klachten, ervaringen en hulpvragen van leden, die massaal binnenstromen. Voor TLN is de maat meer dan vol en ze roept de Inspectie Leefomgeving en Transport én de staatssecretaris van I&M dringend op om in te grijpen. De overheid zou het bedrijfsleven moeten faciliteren, niet beperken.

De problemen die transportbedrijven melden zijn legio: het aanvraagportaal is niet bereikbaar, gegevens kunnen niet worden geüpload, aanvraagformulieren raken zoek, telefonische wachttijden van meer dan een uur, enzovoorts. KIWA bood onlangs zelf al excuses aan voor het stroeve begin van de nieuwe portal. 

Arthur van Dijk, voorzitter van TLN, zegt hierover: “De staatssecretaris en de Inspectie Leefomgeving en Transport zijn nu aan zet. Het is onacceptabel dat bedrijven die tijdig een complete aanvraag doen, hun chauffeurs moeten thuishouden, omdat zij door een slechte prestatie van KIWA niet op tijd over een geldige bestuurderskaart beschikken om aan hun registratieplicht van de rij- en rusttijden te voldoen.”

TLN roept haar leden op om de problemen te melden die zij ervaren bij de aanvraag van tachograafkaarten. Hoe meer valide klachten, hoe duidelijker voor de politiek wordt dat het inmiddels de hoogste tijd is dat er stappen gezet worden.

Dat het niet altijd kommer en kwel is bij de KIWA bewijst het verhaal van TTM.nl hoofdredacteur Arjan Velthoven. Die kwam er tot zijn schrik op 19 mei jl. achter dat zijn chauffeurskaart enkel nog geldig was tot en met 2 juni. Na wat lichte problemen bij registratie, die na telefonisch contact met KIWA – dat best goed bereikbaar was – kon de aanvraag op 29 mei digitaal verzonden worden. Verwachte levertijd stond op 5-8 werkdagen, maar blijkbaar had iemand bij KIWA door dat de geldigheid van de oude kaart spoedig verliep en dus werd al op zaterdag 3 juni de nieuwe bestuurderskaart thuis afgeleverd. Zo kan het dus ook…

4 reacties op “‘Nieuwe KIWA-portal werkt belabberd’

 • Jaap B.

  Misschien moet de prijs van de kaart iets omhoog, ik heb begrepen van de KIWA dat ze onder de kostprijs werken, terwijl de kaart in Duitsland slecht € 45.00 kost.

  1. Gerard Nooitgedacht

   Ik denk dat jij een beetje abuis bent. Wij als Nederlandse chauffeur, worden uitgekleed/uitgeperst/gechanteerd door KIWA. Wij moeten de hoofdprijs betalen á 117,50 als het inmiddels niet meer is, en wij krijgen geen gouden kaart thuis in de bus. Gemiddeld kost een chauffeurspas rond de 35 euro in Europa. Het ene land iets meer dan in een andere land. Overigens kunnen de chauffeurs in de Scandinavische landen ook hun portemonnee leegtrekken (salaris is daar ook hoger, dan hier, maar iets mind betalen voor zo’n k*t chauffeurspas er dan in dit klote land.

 • H de Graaf

  Heb 6 weken moeten wachten op mijn kaart kost mij 6a700 euro per week dat ik niet kon werken.opbranden dat kiwa

  1. Gerard Nooitgedacht

   Ook de levertijden is een drama. Ik heb de ’n keer 2,5 maand moeten wachten bij een verlenging (herhaaldelijk bellen was zinloos), de volgende keer, heb ik ook 6 weken moeten wachten (aangifte van diefstal van mijn kaart, verkorte de procedure niet). Het KIWA is een lompe slome organisatie, en dan preek ik nog, van afgelopen jaar.

   Waarom kunnen andere landen veel goedkoper en sneller leveren, is mij een raadsel.

   Een bedrag van boven de 100 euro, noem ik geen kostprijs meer. Zo’n kaart kost nog geen 15 euro aan productie en bedrukken.

   Volgens de EU moet deze kaart tegen kostprijs worden verstrekt, maar Nederland heeft weer haar eigen regeltjes….

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Zorg dat u niets mist. Neem nu een jaarabonnement op TTM.nl met 25% korting. Abonneer