Nieuwe rechtszaak tegen truckfabrikanten • TTM.nl Ga naar hoofdinhoud

Nieuwe rechtszaak tegen truckfabrikanten

Bemiddelaar MKB-Claim gaat namens 3000 bedrijven zeven truckfabrikanten voor de rechter dagen. Doel is compensatie te verkrijgen voor transport- en andere bedrijven die mogelijk jaren lang te veel hebben betaald voor hun vrachtwagens.

De Europese Commissie legde vorig jaar hoge boetes op aan de truckfabrikanten, die zich daar, met uitzondering van Scania, bij neerlegden. Sindsdien wordt er van alle kanten aan transport- en logistieke bedrijven getrokken om toch vooral financiële genoegdoening te krijgen. Bedrijven als MKB-Claim gaan niet enkel naar de rechter omdat ze zo begaan zijn met de kopers van vrachtwagens. De ‘claim’ is tweeërlei: geld voor de gedupeerden en een fikse commissie voor de bemiddelaar. Die commissie kan met de miljoenenbedragen die bij deze zaak gemoeid zijn enorm oplopen.

Opvallend in de uitingen van MKB-Claim is dat het bedrijf DAF naar voren schuift. Simon Zuurbier van MKB-Claim: “Ons streven is om onder toezicht van de rechter tot een schikking te komen. Lukt dat niet, dan richten wij ons in de verdere procedure volledig op DAF.” Dat is een op zijn minst opmerkelijke visie. Weliswaar zijn alle deelnemers aan het kartel hoofdelijk aansprakelijk en kunnen zij alle voor de totale schade van het kartel worden aangesproken, ook voor de schade van bedrijven die trucks van andere merken hebben gekocht, maar dat is nog geen reden de pijlen primair op DAF te richten. Elk andere truckfabrikant zou net zo makkelijk op de korrel kunnen worden genomen, maar dat lijkt juridisch lastiger voor het Nederlandse MKB-Claim.

MKB-Claim voert de procedure in opdracht van Stichting Aequitas Belangenbehartiging, die zich inzet voor de gedupeerde bedrijven.

DAF Trucks wil niet reageren op de rechtsgang, noch op de strategie van MKB-Claim.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Zorg dat u niets mist. Neem nu een jaarabonnement op TTM.nl met 25% korting. Abonneer