Nikolaev kantelt, Villagra wint, Nikolaev leidt • TTM.nl Ga naar hoofdinhoud

Nikolaev kantelt, Villagra wint, Nikolaev leidt

De zesde etappe in de Dakar rally leverde de tweede etappe-overwinning voor Team de Rooy rijder Federico Villagra op. Een mooie opsteker voor de Argentijn, maar voor het klassement betekende het weinig: Eduard Nikolaev blijft daarin soeverein aan de leiding, ook al lag hij in de etappe eventjes op zijn kant. Ton van Genugten werd tweede in de etappe.

Op de rustdag in La Paz staan alle drie de Team De Rooy Iveco’s in de top 10. In de zesde etappe, die de deelnemers van Peru naar Bolivia voerde, kwam de rally-ervaring van Villagra en Van Genugten goed van pas. Door de hoge snelheid van de 313 kilometer lange proef was het halverwege secondenwerk. “In het tweede gedeelte, na de Boliviaanse grens, startte ik vijf seconden achter de Kamaz van Mardeev”, vertelt Van Genugten. “Die heb ik aan de kant gesentineld. De MAZ die daarna kwam, had ik ook zo te pakken.”

Klassementsleider Nikolaev had eventjes een wat mindere dag en ging zelfs even op zijn kant. De schade bleef, zowel materieel als qua tijd, beperkt.

In een gedeelte van lange paden waar veel plassen water op stonden, zag Van Genugten in zijn spiegels zijn teamgenoot Villagra naderen. In een stukje met een snelheidsbeperking liet hij de Argentijn passeren en haakte aan. “Samen hebben we er toen nog twee ingehaald. Het was perfect teamwork.” Lang leek het erop dat die samenwerking beloond zou worden met een eerste en tweede plaats, maar de later gestarte Tsjech Kolomy kon zich er nog net tussen wurmen. De derde Team De Rooy Iveco-rijder, Artur Ardavichus, noteerde de veertiende tijd in de etappe.

Met Villagra op de tweede plaats in het klassement, Van Genugten op de achtste plaats en Ardavichus op de negende staan alle drie de Team De Rooy Iveco’s in de top 10. “Er is al heel veel gebeurd de afgelopen week”, vindt Van Genugten. “Ik heb de afgelopen zes dagen al meer meegemaakt dat de voorbije drie jaar bij elkaar. Ik denk wel dat we mogen stellen dat het een zware Dakar is, als je ziet wat er al allemaal is gebeurd en hoeveel er al zijn uitgevallen. Ik heb het nooit eerder zo ervaren, maar ik denk wel dat dit is hoe een Dakar hoort te zijn.”

Vooruitkijkend op de tweede week, die zaterdag begint met etappe nummer 7, heeft Van Genugten goede hoop dat hij richting de top 5 kan opschuiven. “Dat zou haalbaar moeten zijn. Ik denk niet dat we het moeilijkste al achter de rug hebben. Er kan nog van alles gebeuren.”

Behalve op de top 5 heeft Van Genugten zijn zinnen gezet op een etappeoverwinning. De afgelopen jaren liep hij die al een paar keer mis en de voorbije week ging er ook net op cruciale momenten iets mis. “Ik heb er nu al zo vaak tegenaan gezeten; komende week moet het maar eens gaan gebeuren.”

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Zorg dat u niets mist. Neem nu een jaarabonnement op TTM.nl met 25% korting. Abonneer