Ook verlader nu verantwoordelijk voor goed chauffeursloon • TTM.nl Ga naar hoofdinhoud

Ook verlader nu verantwoordelijk voor goed chauffeursloon

De Tweede Kamer wil nu ook dat Nederlandse vrachtwagenchauffeurs beter worden beschermd tegen oneerlijke concurrentie uit het buitenland. De Kamer stemt in met ketenaansprakelijkheid in het goederenvervoer van minister Asscher. Daarmee kunnen niet alleen transportbedrijven, maar ook alle opdrachtgevers die chauffeurs uitbuiten worden aangepakt.

asscher_vrachtwagens-4Minister Asscher van Sociale Zaken: “Eerlijk duurt het langst. Alle vrachtwagenchauffeurs verdienen een eerlijk loon en fatsoenlijke arbeidsomstandigheden. Het moet afgelopen zijn met alle oneerlijke concurrentie op de weg met allemaal gemene schijnconstructies. En met chauffeurs die hier voor een prikkie rondrijden en zo andermans werk inpikken.”

De afgelopen jaren zijn al veel boetes uitgedeeld en ook namen bekendgemaakt van transportbedrijven die chauffeurs uit het buitenland uitbuiten. Daar kan vanaf nu nog meer tegen gedaan worden, zegt Asscher: “Alle foute transportbedrijven en ook alle foute opdrachtgevers kunnen vanaf nu keihard worden aangepakt. Een belangrijke stap op weg naar een eerlijke arbeidsmarkt. Alle chauffeurs in Nederland moeten krijgen wat ze verdienen.”

Als chauffeurs nog misstanden zien, kunnen ze die melden bij de Inspectie SZW: 0800-5151. Minister Asscher: “Dan kunnen we hier samen iets tegen doen.”

De ketenaansprakelijkheid maakt deel uit van de Wet Aanpak Schijnconstructies (WAS). De WAS is een bestaande wet die in 2015 van kracht is geworden. Tot nu toe vallen werkzaamheden die worden uitgevoerd onder een vervoersovereenkomst of een expeditie-overeenkomst niet onder deze wet. Dat gaat nu op korte termijn veranderen. De WAS regelt onder andere ketenaansprakelijkheid voor het loon. Vanaf begin volgend jaar zal de ketenaansprakelijkheid voor het loon ook van toepassing zijn op transport- en expeditie-activiteiten.

 

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Zorg dat u niets mist. Neem nu een jaarabonnement op TTM.nl met 25% korting. Abonneer