Ga naar hoofdinhoud

Overheid en transportsector samen voor betere truckparkings

Er moeten meer beveiligde parkeerplaatsen voor trucks komen. Dat vinden overheden en bedrijfsleven die intensief samenwerken aan de aanpak van het tekort aan parkeerplaatsen voor vrachtauto’s aan de belangrijkste verkeersaders. Dat is woensdag besproken tijden een werkbezoek aan Oost-Brabant waaraan vier provincies, het ministerie van Infrastructuur en Waterstaat en drie ondernemersverenigingen deelnamen.

Foto: Twitter Arthur van Dijk

Er is een gebrek aan capaciteit van vrachtautoparkeerplaatsen, zeker langs de zogenoemde ‘goederencorridors’ A15 en A16/A58/A67 en in de buurt van logistieke knooppunten en in de grensregio’s. Vrachtauto’s worden daardoor vaak op vluchtstroken langs snelwegen geparkeerd, of in gemeenten op bedrijventerreinen. Dat leidt tot overlast, bijvoorbeeld in de vorm van afval, geluid en verkeersonveilige situaties. Ook vanuit de arbeidsomstandigheden voor vrachtautochauffeurs is dit onwenselijk.

Bij het werkbezoek waren vertegenwoordigers van de provincies Noord-Brabant, Zuid-Holland, Gelderland en Limburg aanwezig. Samen met Transport en Logistiek Nederland en VNO-NCW waren wij aanwezig namens de ondernemers. Tijdens het werkbezoek hebben de partijen hun kennis en ervaring gedeeld om te komen tot meer parkeerplaatsen voor vrachtauto’s, om de veiligheid te verbeteren en overlast te verminderen.

Met het werkbezoek maakten de overheden en ondernemersorganisaties duidelijk dat ze samenwerken in het vinden van structurele oplossingen. Ten eerste door de parkeercapaciteit langs de corridors te verhogen, bijvoorbeeld door het (tijdelijk) ter beschikking stellen van gronden en het voorbereiden van een Europese subsidieaanvraag. Daarnaast door op regionaal niveau de overlast slim te bestrijden. En door het opzetten van een slim informatiesysteem kan de beschikbare capaciteit beter worden benut.

Het werkbezoek ving woensdagochtend aan in het gemeentehuis van Meierijstad, Veghel. De gemeente Meierijstad onderzoekt de mogelijkheden voor de aanleg van een truckparking. Verder bezochten de bestuurders onder andere verschillende bedrijventerreinen en een truckparking en overhandigde het bedrijfsleven een statement aan de betrokken bestuurders. Hierin roepen de ondernemersorganisaties de bestuurders op om de vaart te houden in het maken van voorzieningen en ook in de eigen regio prioriteit te geven aan samenwerking en oplossingen in de regio.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Zorg dat u niets mist. Neem nu een jaarabonnement op TTM.nl met 25% korting. Abonneer