Ga naar hoofdinhoud

Railterminal Gelderland stap dichterbij

De colleges van Overbetuwe en de Provincie Gelderland hebben afspraken gemaakt over de aanleg en inpassing van een railterminal langs de Betuweroute, tussen Valburg en Reeth. De afspraken zorgen voor het gewenste evenwicht tussen economische ontwikkeling en leefbaarheid in het gebied bij afslag 38. De afgelopen maanden heeft de provincie intensief gesproken met Overbetuwe over de randvoorwaarden voor de bouw van een railterminal. Het resultaat daarvan is de overeenkomst die nu is vastgesteld.

De railterminal Gelderland (RTG) is een belangrijke schakel in de logistieke corridor die de provincie samen met het Rijk wil realiseren. Met de aanleg hiervan krijgt de provincie een plek waar 3 soorten vervoer samenkomen: De Betuweroute, de A15 en de Waal. Door de drie vervoerssoorten te combineren wordt dit gebied nog aantrekkelijker als vestigingslocatie voor (logistieke) bedrijven en versterkt het de regionale economie. Daarbij draagt de railterminal bij aan de klimaatdoelstellingen. Vervoer over spoor zorgt voor minder CO2-uitstoot dan over de weg. Er is nu besloten om de railterminal aan de noordkant van de Betuweroute te laten komen en te ontsluiten met een nieuwe weg die aan de noordkant parallel langs de Betuweroute loopt.

De voorlopige planning is dat de railterminal eind 2020 geopend kan worden.

De afspraken zorgen ervoor dat de leefbaarheid in het gebied op zijn minst gelijk blijft, en zo mogelijk verbetert. Er zijn ook extra maatregelen opgenomen voor omwonenden. Zij hebben de afgelopen jaren hun directe omgeving al flink zien veranderen door de komst van onder meer de Betuweroute, Park15 en windmolens.

De Provincie legt een stevige groene wal aan om het zicht en geluid van de railterminal weg te nemen en er komt een nieuwe weg waardoor er geen doorgaand verkeer meer door Reeth komt. Ook wordt het groene gebied tussen de Betuweroute en Elst verbeterd. Daarvoor krijgt de gemeente 4,5 miljoen euro. De gemeente vraagt de provincie nu om een inpassingsplan te maken.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Zorg dat u niets mist. Neem nu een jaarabonnement op TTM.nl met 25% korting. Abonneer