Ga naar hoofdinhoud

Rotra: ‘Nogmaals: wij werken wel volgens de regels’

Vakbond FNV blijft logistiek dienstverlener Koninklijke Rotra uit Doesburg beschuldigen van onderbetaling van Nederlandse chauffeurs en heeft het bedrijf nu gedagvaard. Rotra zegt in een reactie wederom volgens de geldende regels en cao te werken.

rotraFNV-voorman Edwin Atema zegt dat FNV op eigen houtje onderzoek heeft gedaan naar Rotra, ondanks dat dat een handhavingsconvenant heeft met de Inspectie Leefomgeving en Transport. “Wij hebben onderzoek gedaan naar het transportbedrijf en flinke misstanden geconstateerd. Alleen een goed presterend bedrijf komt in aanmerking voor zo’n convenant. Het bedrijf schermde er altijd mee en zei dan: ‘bij ons is alles goed, pak de buurman maar aan’. Uit ons onderzoek blijkt echter dat Rotra wet- en regelgeving niet naleeft, waaronder de cao. Zo krijgen de Nederlandse chauffeurs bijvoorbeeld niet alle uren uitbetaald die ze hebben gewerkt en bivakkeren Roemeense chauffeurs weken achter elkaar in hun cabine tegen een maandloon van 288 euro. Dat is verboden. We hebben onze informatie gedeeld met de inspectie met de vraag het convenant te beëindigen.”

FNV beweert dat ILenT vandaag aan Rotra heeft laten weten het convenant niet te verlengen, maar die boodschap is op het Rotra hoofdkantoor in Doesburg nog niet aangekomen. “Zo’n convenant moet na afloop van een bepaalde periode vernieuwd worden, of niet natuurlijk, maar wij hebben helemaal nog geen bericht ontvangen van ILenT”, aldus Rotra woordvoerder Guus van Groningen.

Koninklijke Rotra ontkent dat de genoemde misstanden binnen het bedrijf zouden heersen. “Wij werken volgens de geldende regels, volgen de cao. Dat wordt ook juridisch getoetst. Onze werkmethodes worden ook door externe partijen tegen het licht gehouden en akkoord bevonden”, aldus Van Groningen. Eerder dit jaar stond Koninklijke Rotra ook in de rechtbank voor een aanklacht wegens cao-ontduiking. “Die aanklacht bleek in de rechtbank niet te kloppen”, aldus Van Groningen.

De woordvoerder geeft aan dat er na de ‘inval’ van FNV in april vorig jaar enkele malen gesproken is tussen Rotra en FNV. “Dat heeft FNV blijkbaar niet de gewenste informatie opgeleverd. Nu is het dan aan de rechter om er zich over te buigen”, aldus Van Groningen.

6 reacties op “Rotra: ‘Nogmaals: wij werken wel volgens de regels’

 • Ikke

  FNV wil Rotra kapot maken

  1. Niet ikke

   Als ze zich niet aan de cao houden moeten ze kapot. Dat wordt nu gecontroleerd. Niks mis mee. Zouden ze vaker en bij meer bedrijven moeten doen.

 • Willem

  Eng ventje die Edwin Atema van FNV, die alle aantijgingen, tegen in dit geval Rotra, maar in de media en op social media gooit, terwijl de schuld nog maar moet blijken.
  Vraag me af of het bedrijf ook een schadevergoeding kan eisen van dhr Atema, indien de rechter wederom in haar voordeel oordeelt.

 • Klaas

  Een Koninklijk bedrijf lijkt mij dat deze een voorbeeld functie moet uitdragen.
  Dit is in iedergeval niet van toepassing bij Rotra, anders zouden deze geruchten die zelfs juridisch moeten worden bewezen, er niet zijn. Mijn mening is sowiezo al, dat een Nederlands bedrijf eventuele buitenlandse werknemers exact moet betalen wat een Nederlandse heeft op het zelfde niveau.
  En alleen een dienst betrekking nodig als ze de Nederlandse taal machtig zijn.

 • Ivan

  Alle Nederlandse bedrijven werken zo met buitenlandse ( Roemeense ) chauffeurs of charters.
  Dus de vraag is, waarom willen ze alleen maar Rotra kapot maken?

 • J.H.

  het woord Koninklijk moet ervan af dat verdienen deze criminelen niet.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Zorg dat u niets mist. Neem nu een jaarabonnement op TTM.nl met 25% korting. Abonneer