Ga naar hoofdinhoud

Samskip opent spoordienst Melzo – Amsterdam v.v.

Samskip heeft afgelopen week een nieuwe treindienst tussen het Italiaanse Melzo en Amsterdam geopend. Drie keer per week treinen vertrekken van Melzo, ten oosten van Milaan, om 24 uur later te arriveren in Amsterdam. Ze worden dan gelost op 750 meter intermodale spoorlijnen in de Holland Cargo Terminal (HCT) van TMA Logistics. De aankomst in Amsterdam valt bijna samen met het vertrek van Samskips shortsea-verbinding naar Hull.  Daarmee is een naadloze multimodale optie gecreëerd om post-Brexit-grenscontrolekwesties tot een minimum te beperken.

De nieuwe spoorverbinding is een aanvulling op zes keer per week treindiensten die Melzo en Rotterdam verbinden. Deze zullen hun frequentie handhaven om te kunnen coördineren met shortsea-diensten die aansluiten op Britse havens (Tilbury, Hull en Grangemouth), Ierland, Noorwegen, Scandinavië en de Oostzee Staten.

Het toevoegen van railcapaciteit aan belangrijke vrachtroute als deze toont aan dat Samskip zich inzet voor het verbeteren van de concurrentiepositie van zijn multimodaal aanbod in Groot-Brittannië en Italië, vooruitlopend op de gevolgen van de Brexit, legt Samskip UK Trade Manager David Besseling uit. “Samskip biedt nu tien afvaarten per week die Rotterdam, Amsterdam en Antwerpen verbinden met Hull”, aldus Besseling. “Het drie keer per week verbinden van de haven van Amsterdam met spoorwegdiensten van / naar Italië is een nieuwe pijler om onze snelle, kostenefficiënte en betrouwbare multimodale diensten tussen het vasteland en het VK te ondersteunen.”

Femke Brenninkmeijer, directeur Energie, Cargo & Offshore Haven van Amsterdam, zei: “De Haven van Amsterdam is verheugd deze nieuwe treinverbinding van Samskip toe te voegen. Deze verbinding draagt bij ​​aan onze intermodale strategie en voetgt belangrijke opties voor onze klanten toe. De service versterkt onze shortsea-verbindingen en bevestigt de mogelijkheden en positie van de Amsterdamse haven als logistieke en multimodale Europese hub. ”

Met negen wekelijkse treinen tussen Italië en Nederland is Samskips toewijding aan het multimodale transport van 45ft containers, reefers, flat-racks en tankcontainers nu ongeëvenaard, zegt Besseling. Hij legt uit dat de toevoeging van Amsterdam ook achterland- en verzendmogelijkheden met zich meebracht die heel anders zijn dan in Rotterdam.

Deze nieuwe diensten zullen voor van deur-tot-deur en kade-naar-kade klanten nuttig zijn,” aldus Besseling. “Toename van de frequentie creëert extra mogelijkheden om volumes in balans te brengen en speelt in op het concurrentievoordeel van multimodal. De beschikbare ruimte voor derden zal beslissingsnemers in de toeleveringsketen interesseren, niet alleen in Italië, Nederland en het VK, maar ook in de bredere Benelux-gebieden, Duitsland en Scandinavië. ”

Treinen naar Melzo vertrekken op maandag, woensdag en zondag vanuit Amsterdam, telkens zonder wisseling van locomotief. Bij Melzo is een verlenging van het traject naar Padova en Bari mogelijk.

Gerben Matroos, Managing Director van TMA Logistics: “Deze verbinding zal optimaal gebruik maken van de faciliteiten die onze terminal te bieden heeft. De toevoeging van deze dienst is ook de volgende logische stap om Port of Amsterdam als een shortsea-haven te positioneren.”

De nieuwe Amsterdamse link zou ook meer veerkracht bieden voor de rail-optie Nederland-Italië. Aansluitingen op Amsterdam en Rotterdam lopen langs verschillende routes, waardoor er flexibiliteit is om te reageren op eventuele vertragingen in de spoorwegen of havens.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Zorg dat u niets mist. Neem nu een jaarabonnement op TTM.nl met 25% korting. Abonneer