Ga naar hoofdinhoud

Truckfabrikanten in financiële problemen door kartelboete

De EU gaat nog dit jaar, en wellicht al binnen enkele weken, kartelboetes uitdelen aan de truckindustrie. Die kunnen naar verluidt zo hoog uitvallen dat twee truckfabrikanten al om een coulanceregeling hebben gevraagd omdat de boete ze anders in serieuze financiële problemen brengt.

kartel_geldDat melden diverse Europese media. De EU doet al sinds 2011 onderzoek naar prijsafspraken en de vertraging van schone technologieën  in de Europese truckindustrie. In 2014 werden er officiële aanklachten ingediend tegen DAF, Daimler, Iveco, Scania, MAN en Volvo/Renault. De vooruitzichten voor de fabrikanten zijn niet mals: mogelijk lopen de boetes in totaal op tot 10,7 miljard euro, waarmee het veruit de hoogste kartelboete zou worden die de EU ooit uitdeelde.

De fabrikanten weten wat er aankomt, want behalve Scania zetten ze de afgelopen tijd allemaal al honderden miljoenen euro’s apart om een boete op te kunnen vangen. Dat resulteerde bij enkele van hen in een serieuze deuk in kwartaal- of jaarcijfers. Ondanks de reservering hebben twee truckfabrikanten al overleg gepleegd met de EU om te zien of er geen coulanceregeling overeen te komen is. Anders zouden de twee, waarvan niet bekend is welke merken het zijn, in serieuze financiële problemen geraken. Ook zijn er geluiden waar te nemen dat transportbedrijven overwegen om geleden financiële schade door de afspraken te claimen bij de truckindustrie.

Eén reactie op “Truckfabrikanten in financiële problemen door kartelboete

  • Peter Scheffer

    Zo snel mogelijk uit de EU. Nu daar ook geld en werk gelegenheid weg halen. Er staat geen Engels merk bij wand dan is het zeker dat ze uit de EUstappen Ik hoop dat ze het doen en dat wij en meerdere VOLGEN

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Zorg dat u niets mist. Neem nu een jaarabonnement op TTM.nl met 25% korting. Abonneer