Ga naar hoofdinhoud

Truckfabrikanten: semi-autonome platoons vóór 2025

De Europese truckfabrikanten hebben deze week een gedetailleerde roadmap voor de uitrol van platoons van semi-autonome vrachtwagens in Europa gepresenteerd. De planning is dat dit voor 2025 mogelijk moet zijn.

De ‘EU Roadmap for Truck Platooning’ (zie onderaan dit artikel) is er vooral om beleidsmakers van de EU te helpen met de grote veranderingen in regelgeving die nodig zijn om autonome platooning te verwezenlijken.

Volgens Erik Jonnaert, secretaris-generaal van fabrikantenkoepel ACEA, is de technologie van platooning geen probleem. “Die is vandaag al beschikbaar. Maar transporteurs en chauffeurs zullen willen platoonen met trucks van verschillende merken, dus een multi-brand benadering is absoluut essentieel. In 2023 moet het mogelijk zijn om met multi-brand platoons over de Europese snelwegen te rijden, zonder gedoe bij grenzen.” Volgens Jonnaert moet het geregeld worden dat de chauffeurs van trucks die volgen in het platoon kunnen rusten. Echt autonome trucks komen pas later aan de orde, aldus Jonnaert.

Truckfabrikanten zijn volgens Jonnaert al bezig om de business-case met transportbedrijven door te rekenen, maar sommige factoren vallen buiten het bereik van de truckindustrie. “Ook overheden en wegbeheerders, beleidsmakers en verzekeringsmaatschappijen zijn belangrijk. Vooral de beleidsmakers zijn belangrijk. Zij moeten nieuwe of veranderde regelgeving samenstellen en EU- en nationale regelgeving op elkaar afstemmen en harmoniseren”, aldus Jonnaert, die stelt dat promotie onontkoombaar is. “Incentives, en dan denk ik aan kortingen op tol en belastingen, CO-2 bonussen of extra rijtijd moet platooning bevorderen.”

Bekijk de roadmap

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Zorg dat u niets mist. Neem nu een jaarabonnement op TTM.nl met 25% korting. Abonneer