'Veilig vervoer door samenwerking Kruidvat met transportbedrijven' • TTM.nl Ga naar hoofdinhoud

‘Veilig vervoer door samenwerking Kruidvat met transportbedrijven’

Met als uiteindelijk doel nul verkeersdoden in het transport hebben een drietal grote vervoerders en drogisterijketen Kruidvat vrijdag een lijst met afspraken ondertekend die daadwerkelijk moet bijdragen aan meer veiligheid in transport. De ondertekening vond plaats bij de Dag van Veilig Transport in Nijkerk.

Projectleider Marco Kranenbroek van adviesbureau BRICKLOG spreekt van een unieke samenwerking. “De Safety Deal ‘Vertrouwen op Veiligheid’ is uniek in zijn soort. Het is de eerste keer dat er op papier in de gehele keten met alle betrokken partijen bindende afspraken zijn gemaakt die de gedragsverandering inzake echt te kunnen vertrouwen op veiligheid ook werkelijk borgen.”

In de deal gaat het hier over strikte naleving rij- en rusttijden, naleving andere wet en regelgeving, cultuur van vertrouwen en elkaar aanspreken op gemaakte afspraken. Uitgangspunt van de Safety Deal is dat de gehele keten verantwoordelijk is voor het verhogen van vertrouwen. Verhoging van vertrouwen leidt tot verbetering van het proces en meer veiligheid in de gehele keten. Ziekte verzuim zal hierdoor verminderen en de aantrekkingskracht voor het beroep chauffeur zal groter worden op een steeds krappere arbeidsmarkt.

Marco Kranenbroek: “Het is helaas nog steeds zo dat de transportsector niet bij iedereen een even goed imago heeft. Het wordt door velen ervaren als onveilig en een noodzakelijk kwaad. Werkelijkheid is dat er heel wat bedrijven en chauffeurs zich elke dag weer inzetten om het transport veilig en vlot te laten verlopen. Met deze Safety Deal willen we deze inzet steunen en borgen.”

Begin 2016 zijn een aantal partijen gezamenlijk een project aangegaan. Een project met een duidelijk doel: ‘Creëer Vertrouwen op Veiligheid in de Retail distributie door middel van gedragsverandering met alle betrokken partijen’. Eind september 2016 is er besloten door deze partijen om te komen tot een SAFETY DEAL. Een document, bindend en boeiend, welke het begin of basis is voor gedragsverandering voor meer vertrouwen op veiligheid.

Naast Retailer Kruidvat hebben vervoerders Peter Appel Transport, St. van den Brink, Cornelissen, transportverzekeraar TVM en adviesbureau BRICKLOG voor concept en project begeleiding deze stap gezet. Het resultaat van de vastgelegde afspraken is volgens Tom van Staveren (Manager Risk & Safety bij Peter Appel Transport) baanbrekend in de historie van de Nederlandse transport en logistiek. “Het feit dat dit de eerste keer is dat de gehele keten betrokken is en we uiteindelijk gedragsverandering willen bewerkstelligen om echt vertrouwen op veiligheid te creëren, maakt het project uniek in zijn soort.”

Rijkswaterstaat heeft inmiddels de Safety Deal omarmd en zal op 4 oktober a.s. de 6 initiatiefnemers in het zonnetje zetten.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Zorg dat u niets mist. Neem nu een jaarabonnement op TTM.nl met 25% korting. Abonneer