fbpx Ga naar hoofdinhoud

VIDEO – Fors hogere boetes voor tachofraude

Vanaf zaterdag 31 mei gaan de boetes voor fraude met de tachograaf in het vrachtverkeer fors omhoog. Door met de tachograaf te frauderen, wordt er gemanipuleerd met de arbeids- en rusttijden. Werkgevers die hun werknemers de arbeids- en rusttijden laten overtreden, kunnen rekenen op een boete van  4400 euro. Voorheen was de boete 1300 of 2200 euro. Voor de chauffeur die als werknemer werkt, is de boete verhoogd van 550 naar 1500 euro. De aanscherping van het sanctiebeleid moet bedrijven en chauffeurs stimuleren tot een betere en juiste registratie van de arbeids- en rusttijden. Dat meldt de Inspectie Leefomgeving en Transport (ILT).

Technische gevolgen tachofraude beperktIn de praktijk is gebleken dat er diverse methodes worden gebruikt om de registratie van de arbeids- en rusttijden te manipuleren. Hierdoor komt niet alleen de veiligheid, gezondheid en welzijn van de chauffeurs in gevaar, maar ook de verkeersveiligheid. Ook leidt fraude met de tachograaf tot oneerlijke concurrentie. Een transportbedrijf dat zich niet aan de regels houdt, kan meer omzet maken dan een transportbedrijf dat de regels wel nauwkeurig in acht neemt. De boetebedragen voor alle overtredingen die een controle op de naleving van de arbeids- en rusttijden frustreren, gaan fors omhoog.

Deze beleidsregel (Beleidsregel boeteoplegging ATW en Arbeidstijdenbesluit vervoer) is vandaag  in de Staatscourant gepubliceerd. De controle op de arbeids- en rusttijden is een onderdeel van de reguliere inspectietaken. Afgelopen jaar bleek uit gerichte inspecties van de Inspectie Leefomgeving en Transport op manipulatie dat ongeveer 20 procent van de bestuurders met de registratie van rij- en rusttijden knoeiden.

Transport en Logistiek Nederland (TLN) en verladersorganisatie EVO steunen het initiatief om de boetes voor manipulatie met de digitale tachograaf te verhogen.  Volgens de branche-organisaties brengt manipulatie van de registratie van rij- en rusttijden niet alleen de verkeersveiligheid van andere weggebruikers in gevaar, maar wordt hiermee ook de veiligheid en gezondheid van de chauffeurs zelf op het spel gezet. TLN en EVO zijn bovendien tegenstander van concurrentievervalsing binnen Europa die het gevolg is van het niet gelijk naleven van dit soort regelgeving. De noodzaak tot het aanscherpen van het sanctiebeleid voor bedrijven en chauffeurs die frauderen met de regels omtrent rij- en rusttijden overtreden, wordt dan ook door beide organisaties onderschreven.

TLN en EVO willen bij het percentage van 20 procent fraudeurs dat ILT noemt wel de kanttekening plaatsen dat het hier gerichte controles betreft waarbij de inspectie zich met name richt op risicogroepen en bedrijven die in het verleden al eens negatief in beeld zijn geweest bij de ILT. Dit percentage is volgens TLN en EVO dan ook niet maatgevend voor de gehele sector.

<iframe width=”550″ height=”309″ src=”http://nos.nl/embed/?id=e:654666&autoplay=0″ frameborder=”0″ scrolling=”no” allowfullscreen=”” id=”player-654666″></iframe>

 

 

 

2 reacties op “VIDEO – Fors hogere boetes voor tachofraude

 • werner

  weer een actie om de staats kast te spekken,
  dit komt niet de veiligheid tegoeden kijk nu maar eens naar als de ongelukken , op de ring van Rotterdam en Nederland , zorg er eerst voor dat je de dader pakt het land hangt vol met, camera’s , en we doen hier niks mee, deze info heb ik van een medewerker van rijkswaterstraat ,verder zak dit wek een idee,
  onze verkeerds officier zijn de HEER VAN SPEE

 • daniel

  Waar blijft de passie voor dit mooie vak als er zoveel regels worden op gelegd.
  Douchen? Moet wel passen want ik moet moet arbeidstijd optimaal benutten
  Eten?doen we maar uit de magnetron want naar een bepaald restaurant rijden past niet in het rijtijdenschema
  Waardoor je verstoken blijft van sociale contacten.
  Chauffeurs worden vanzelf gemaakt tot asociale en door regeltjes verstikte mannetjes die geen plezier meer in hun vak hebben.
  Niet zo gek als je twee uur van huis je 48 uur moet gaan maken dat je een dag van te voren je eigen al druk zit te maken.
  Ik doe het nu 40 jaar en was een fervent voorstander van de tachograaf heerlijk je nachtrust en dan weer met plezier aan het werk.
  Nu zeg ik mannen als het kan ga in godsnaam wat anders doen want dit mooie vak word compleet om zeep geholpen.
  Een heel erg teleurgestelde chauffeur die helaas nog 10 jaar moet werken.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Zorg dat u niets mist. Neem nu een jaarabonnement op TTM.nl met 25% korting. Abonneer