Ga naar hoofdinhoud

VIDEO – ‘Ook bij autonoom rijden blijft chauffeur van belang’

Volvo Trucks biedt door middel van twee video’s een inkijkje in autonoom rijden. In wat er bij komt kijken voor Volvo, maar ook wat voor impact het heeft op de transportsector, op het vak van chauffeur en op de hele maatschappij.

Sasko Cuklev, Director Autonomous Solutions bij Volvo Trucks, is heel duideljk over de mogelijkheden die hij ziet voor de nabije toekomst: “Ongetwijfeld zullen zelfrijdende Volvo-trucks op de weg een onderdeel worden van onze maatschappij. De exacte invoering ervan hangt af van allerlei zaken zoals verkeersregels, infrastructuur en uiteraard de veiligheidsnormen.”

Ook Ann-Sofi Karlsson, Director Human Factors for Automation, heeft een duidelijke visie: “Bij autonoom rijden gaat het er niet om werkgelegenheid te laten verdwijnen. Ook in de toekomst zal er veel vraag zijn naar bekwame chauffeurs. De handel en de wereldbevolking blijven groeien, dus geldt dat ook voor het goederenvervoer. Autonoom rijden zorgt alleen dat dit nog efficiënter verloopt.”

Omdat mensen altijd kwetsbaar blijven en de verkeerscomplexiteit steeds verder toeneemt, ligt de focus binnen het autonoom rijden project van Volvo Trucks vooral op veiligheid. Belangrijke pilots met zelfrijdende trucks in de mijnbouw, de afvalinzameling en op suikerrietplantages hebben aangetoond dat autonoom rijden niet alleen de veiligheid verbetert, maar dat ook de productiviteit enorm toeneemt. Door truckplatooning op snelwegen kunnen bovendien het brandstofverbruik en de CO2-uitstoot worden teruggedrongen, denkt Volvo.

2 reacties op “VIDEO – ‘Ook bij autonoom rijden blijft chauffeur van belang’

  • Henk de Vries

    Dit alles is natuurlijk onzin dat het veiliger zou zijn , als je alleen al het risico neemt dat iedereen op de wereld zo’n systeem kan hacken. Dan nog niet te spreken van de gewone automobilisten die het een sport vinden om hun auto vlak voor de vrachtauto te gooien en dan ook nog eens op de rem gaan staan. En dan ook nog de spelende kinderen en de regels aan hun laars lappende fietsers die een chauffeur vaak al gezien heeft en een sensor dat echt niet kan als het plotseling ergens achter weg komt.

    1. Arjan Velthoven

      Iedereen zijn mening Henk, maar misschien is het goed als je een keer kennis neemt van de technologie achter platoonen en autonoom rijden.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Zorg dat u niets mist. Neem nu een jaarabonnement op TTM.nl met 25% korting. Abonneer