Ga naar hoofdinhoud

Villagra wint voor De Rooy in Dakar Rally

Federico Villagra heeft zijn eerste etappezege geboekt in de Dakar Rally. De Argentijnse coureur van Team De Rooy Iveco legde de derde etappe, over 300 kilometer, af in 3.56.37 en was daarmee 35 seconden sneller dan Eduard Nikolaev. De Russische Kamaz-rijder behoudt wel de leiding in het klassement bij de trucks. Ton van Genugten kwam op zijn kant in het zand te liggen.

Halverwege de etappe, die zich opnieuw afspeelde in de duinen rond Pisco, was het Villagra’s teamgenoot Ton van Genugten die de snelste tijd klokte, 45 seconden sneller dan Nikolaevs teamgenoot Dmitry Sotnikov. “We waren er niet mee bezig dat we de snelste tijd reden, maar het ging wel super goed. Het was een fantastische proef, nog mooier dan gisteren, met duinen afgewisseld met snelle rallystukken.”

Op zo’n overgang van duinen naar snel ging het mis. “Ik kwam uit het zand tussen twee heuvels door en truck hupte een beetje van links naar rechts”, vertelt Van Genugten aan de finish van de proef. “Ik raakte met het linker voorwiel een soort stenen plateau en ging rechts op de kant. In de duinen kun je corrigeren, hier niet. Ik heb lang moeten wachten voordat er iemand stopte om me overeind te zetten. Janus van Kasteren heeft ons geholpen. We stonden net weer overeind toen onze teamgenoot Artur Ardavichus langs kwam.”

De schade aan de Iveco Powerstar bleef beperkt tot een stukje voorruit dat met tape kon worden vastgezet. Ook de bemanning kwam er ongeschonden vanaf. “Het is de eerste keer dat ik op de kant ben gegaan”, vertelt Van Genugten. “Extra balen dat het net nu gebeurt, nu het zo goed ging. Het laatste stuk ging ook weer prima, maar toen waren we wel al meer dan een uur kwijt. Jammer, maar wel heel goed dat Villagra ‘m dan wint en dat een aantal concurrenten ook tijdverlies hebben geleden.”

De Argentijn had een uitstekende dag gehad, vertelde hij aan de finish. “Het was echt een heel mooie proef”, vond Villagra. “Ik heb één klein probleempje gehad: heel even vast gestaan op de top van een duin. Dat kostte een paar minuten, maar verder was het alleen maar positief.”

In het klassement bezet de Iveco met nummer 501 nu de tweede plaats, op 8.58 van Nikolaev. Van Genugten zakte van 5 naar 8. Zijn achterstand bedraagt nu 1.42.49. Artur Ardavichus, de derde Team De Rooy Iveco-coureur, staat op 2.27.44 dertiende.

Martin van den Brink moest met zijn Renault Sherpa 46 minuten en 37 seconden toegeven. “We hebben één keer een foutje gemaakt. we reden aan de verkeerde kant van een duin. We moesten toen terug om het waypoint te halen. Dat heeft wat tijd gekost. Daarnaast kregen we twee keer een lekke band. De tweede lekke band was op 12 kilometer voor de finish. Ja. dat is heel jammer. Maar dat kan nu eenmaal gebeuren op die paden die bezaaid liggen met stenen.”

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Zorg dat u niets mist. Neem nu een jaarabonnement op TTM.nl met 25% korting. Abonneer