Ga naar hoofdinhoud

WaterstofNet cöordineert Europees project waterstoftruck

Het Nederlandse WaterstofNet gaat het project H2-Share coördineren. Het heeft daarvoor goedkeuring gekregen van Interreg North-West Europe (NWE). ‘H2-Share’ staat voor ‘Hydrogen Solutions for Heavy-Duty Transport’ gericht op vermindering van emissies in Noordwest-Europa ‘.

Het project heeft tot doel een 27 ton vrachtauto te bouwen en demonstreren die wordt aangedreven door waterstof met een flexibele, energiezuinige mobiele H2-tank.

Het doel van ‘H2-Share’ is om de ontwikkeling mogelijk te maken van een markt voor zware bedrijfsvoertuigen op waterstof (H2) voor logistieke toepassingen. Het project zal met de truck ervaringen opdoen in verschillende regio’s in Noordwest-Europa (NWE) en een internationale proeftuin creëren. Dit zal hopelijk een basis vormen voor de ontwikkeling van een nieuwe truckindustrie voor emissievrije zware voertuigen in Noord-West Europa.

In de transport- en logistieke sector blijkt dat de belangstelling voor voertuigen met nulemissie sterk toeneemt. Dit is met name het geval in de EU, waar de logistieke sector 25 procent bijdraagt ​​aan de totale CO2-uitstoot van de mobiliteitsector. Hoewel elektrische batterijvrachtwagens efficiënt kunnen werken in stedelijke gebieden, speelt waterstoftechnologie een sleutelrol in logistiek met nulemissie over langere afstanden. Zware voertuigen met een uitbreiding van het brandstofcelsegment – hoewel ze nog niet in de EU verkrijgbaar zijn – hebben een enorm potentieel.

‘H2-Share’ heeft als doel dit potentieel te ontsluiten en zal zijn krachten bundelen met vier steekhouders in NWE-regio’s in drie lidstaten (BE, NL, DE). De 27-tons bakwagen, aangedreven op waterstof, wordt gebouwd door VDL en de flexibele, energiezuinige H2-brandstoftank wordt gebouwd door Wystrach GmbH. Het doel is om de truck op zes locaties in Duitsland, Nederland, België en Frankrijk te testen.

Op basis van de demo’s en de sterke samenwerking met branchegerelateerde verenigingen zal een gezamenlijke routekaart voor zero-emission heavy-duty trucks in NWE worden ontwikkeld. Ook zal er worden samengewerkt met bedrijven uit andere EU-regio’s. Het project heeft tot doel kennisuitwisseling tussen regio’s te realiseren en technologie en marktontwikkeling in NWE te stimuleren.

Het project loopt tot maart 2020 en wordt dus gecoördineerd door WaterstofNet.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Zorg dat u niets mist. Neem nu een jaarabonnement op TTM.nl met 25% korting. Abonneer