Ga naar hoofdinhoud

DAF laat XB debuteren op Solutrans

De Nieuwe Generatie DAF XB-serie beleeft zijn wereldpremière op Solutrans, de transportvakbeurs die van 21 tot en met 25 november in Lyon, Frankrijk, wordt gehouden. De 12-tons XB Electric, de eerste 12-tons elektrische stadsdistributietruck van Europa, staat vol in de schijnwerpers. Op de DAF-stand in Hal 5 wordt het voertuig geflankeerd door de DAF XD Electric voor emissieloze regionale distributie, de XDC voor bouwtoepassingen en de ‘top-of-the-range’ XG+ voor langeafstandstransport.

De XB is niet een voertuig maar een serie stadsdistributievoertuigen in de klasse van 7,5 tot 19 ton.  

DAF XB Electric

DAF was de eerste Europese truckfabrikant die een serie volledig elektrische trucks op de markt introduceerde. Het assortiment emissieloze XB Electric-modellen onderstreept eens te meer hoe toonaangevend DAF is op het gebied van duurzaamheid.

 De compacte 12-tons XB Electric-model op Solutrans, is door zijn enkele opstaptrede geschikt voor emissieloze stadsdistributie. Wielbases beginnen bij 4,2 meter. Voor toepassingen waarbij een hoger laadvermogen vereist is, is de XB Electric ook leverbaar in 16- en 19-tons uitvoeringen.

De e-motor van de nieuwe DAF XB Electric levert afhankelijk van de specificaties 120 of 190 kW nominaal vermogen, en een nominaal koppel van 950 en 1.850 Nm (respectievelijk 2.600 en 3.500 Nm piek). De kobalt- en magnesiumvrije lithium-ferrofosfaat (LFP) batterijen hebben een hoge energiedichtheid en leveren 141 tot 282 kWh. Dat maakt een actieradius tot 350 uiterst stille, ‘zero-emission’ kilometers mogelijk.

DAF XD Electric

Verder staat op Solutrans de XD Electric; de ultieme truck voor regionale en nationale emissievrije distributie, inclusief bevoorrading van supermarkten en afvalinzameling. De XD Electric wordt aangedreven door een efficiënte en betrouwbare Paccat EX-D1 of Paccar EX-D2 e-motor met permanente magneten, goed voor vermogens van 170 kW/230 pk tot 350 kW/480 pk. Om deze elektrische voertuigen perfect af te stemmen op de behoeften van de klant, is een volledig reeks batterijpakketten met 2 tot 5 ‘strings’ leverbaar, wat resulteert in een ‘zero-emission’ bereik tot 500 kilometer. Met slim voertuig- en oplaadbeheer kan de XD Electric een indrukwerkkende 1.000 kilometer per dag afleggen.

DAF XDC

DAF’s derde voertuig op Solutrans is een DAF XDC voor bouw en specifieke toepassingen. De XDC is leverbaar met enkele en dubbele aandrijving en is ontworpen voor uitdagende werkzaamheden onder veeleisende omstandigheden. De truck is uitgerust met een 10,8 liter Paccar MX-11-motor en heeft een hoog laadvermogen dankzij het lage eigengewicht. Deze truck heeft een grote oploophoek en een grote bodemvrijheid. Het unieke exterieurontwerp kenmerkt zicht door een robuuste bumper en grille en een stalen beschermingsplaat voor de radiateur. De DAF XDC is leverbaar als 4×2, 6×4 en 8×4.

DAF XG+

De DAF XG+ is het vlaggenschip van de serie Nieuwe Generatie DAF trucks. Het voertuig vertegenwoordigt de toekomst van langeafstandstransport en maakt optimaal gebruik van de nieuwe Europese voorschriften voor maten en gewichten. Het fraaie en aerodynamische ontwerp zorgt voor een zo laag mogelijk brandstofverbruik en de lage ruitlijnen bieden een indrukwekkend direct zicht. Bovendien biedt de XG+ een werk- en leefruimte van maar liefst 12,5 m3 voor ongeëvenaard chauffeurscomfort.

 Uitgebreid aanbod van diensten

Op Solutrans presenteert DAF ook zijn uitgebreide serviceaanbod; van de zeer concurrerende diensten van Paccar Financial tot op maat gemaakte DAF MultiSupport Reparatie- en Onderhoudscontracten. Om klanten te ondersteunen bij de transitie naar emissieloos wegtransport biedt DAF een breed scala aan oplaadoplossingen via Paccar Parts. Daarnaast geeft DAF advies over het opladen en het plannen van routes, en biedt het speciale trainingen voor chauffeurs om het allerbeste uit hun voertuig te halen.

Renaud Dehillotte, Managing Director van DAF Trucks France: “Frankrijk is de op een na grootste truckmarkt in Europa. DAF presteert hier sterk. Dat komt door zowel de meervoudig bekroonde Nieuwe Generatie XD, XF, XG en XG+ trucks als door onze toonaangevende services. En nu, met de wereldpremière van de Nieuwe Generatie DAF XB, voegen we op Solutrans een nieuw hoofdstuk aan ons succesverhaal toe. In 2022 realiseerde DAF in Frankrijk een recordmarktaandeel van 15,4% in het zware segment. Samen met ons professionele dealernetwerk bouwen we verder aan onze sterke marktpositie in Frankrijk, zowel in het trekkersegment als in het segment van bouw en specifieke toepassingen.”

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Zorg dat u niets mist. Neem nu een jaarabonnement op TTM.nl met 25% korting. Abonneer