DAF XF/XG/XG+ is International Truck of the Year 2022! • TTM.nl Ga naar hoofdinhoud

DAF XF/XG/XG+ is International Truck of the Year 2022!

De nieuwe truckrange van DAF Trucks, de XF, de XG en de XG+, is de  International Truck of the Year 2022. De prestigieuze award werd woensdagavond op een gala-avond op de vakbeurs Solutrans in Lyon overhandigd aan Harry Wolters, president van DAF Trucks.

De nieuwe truckrange van DAF Trucks won met een overweldigend puntenaantal van 150 en daarmee lieten de Nederlandse lange-afstandstrucks de naaste belagers Iveco T-Way en de Mercedes-Benz eActros (2de generatie) ver achter zich.

De International Truck of the Year Award wordt jaarlijks uitgereikt aan de truck die in de afgelopen 12 maanden op de markt is gebracht en die de grootste bijdrage heeft geleverd aan de efficiëntie van het wegvervoer. Deze beoordeling is gebaseerd op verschillende kritische criteria, waaronder technologische innovatie, comfort, veiligheid, rijeigenschappen, brandstofrendement, milieu-invloed, en total cost of ownership (TCO).

DAF Trucks heeft als eerste truckfabrikant volledig geprofiteerd van de nieuwe EU-regelgeving voor maten en gewichten en zo een truckgamma gecreëerd die de aerodynamica, de brandstofefficiëntie, de actieve en passieve veiligheid en het comfort voor de chauffeur sterk verbetert.

Tijdens recente uitgebreide testritten in Spanje en Centraal-Europa, waardeerden de IToY-juryleden het uitstekende zicht dankzij de grote, gebogen voorruit, de zijruiten met lage lijnen en het venster met zicht op de stoeprand. Deze kenmerken bieden samen met het digitale zichtsysteem en de nieuwe hoekzichtcamera, maar ook de traditionele zijspiegels, een uitstekend zicht rondom, waardoor kwetsbare weggebruikers beter worden beschermd.

De IToY-juryleden waren ook vol lof over de prestaties van de nieuwe uiterst efficiënte aandrijflijnen, gebaseerd op de Paccar MX-11 en MX-13 motoren, gekoppeld aan de TraXon geautomatiseerde versnellingsbak, en de geavanceerde functies van de predictive cruise control met uitgebreide Eco-roll functionaliteiten.

De voorzitter van de International Truck of the Year, Gianenrico Griffini, vatte de stemming van de jury als volgt samen: “Met de introductie van de Nieuwe Generatie heeft DAF een high-tech heavy-duty truck range afgeleverd die een nieuwe standaard zet in de vrachtwagenindustrie. Bovendien is het toekomstgericht, omdat het ook een compleet platform vormt voor nieuwe generaties alternatieve aandrijflijnen.”

De International Truck of the Year (IToY) award werd oorspronkelijk gelanceerd in 1977 door de Britse journalist en redacteur van Truck magazine Pat Kennett. Vandaag de dag vertegenwoordigen de 24 juryleden vooraanstaande tijdschriften voor bedrijfsvoertuigen in heel Europa. Bovendien heeft de IToY Group de afgelopen jaren haar invloedssfeer uitgebreid door geassocieerde leden te benoemen in de groeiende vrachtwagenmarkten van China, India, Zuid-Afrika, Australië, Brazilië, Japan, Iran en Nieuw-Zeeland. In totaal heeft het gecombineerde lezerspubliek van de 24 tijdschriften van de voltallige IToY-jury, evenals die van de acht geassocieerde leden, meer dan een miljoen leden. Namens Nederland heeft TTM.nl hoofdredacteur Arjan Velthoven zitting in de jury.

De verkiezing van de International Truck of the Year vindt plaats onder auspiciën van Dekra in Duitsland.

3 reacties op “DAF XF/XG/XG+ is International Truck of the Year 2022!

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Zorg dat u niets mist. Neem nu een jaarabonnement op TTM.nl met 25% korting. Abonneer