Ga naar hoofdinhoud

CBR ziet af van coronaschermen in examenvoertuigen

Het CBR heeft TNO gevraagd onderzoek te doen naar beschermingsmiddelen in examenvoertuigen. In het onderzoek is naar verschillende maatregelen gekeken om de kans op besmetting met het coronavirus tijdens een praktijkexamen te reduceren. Op basis van de conclusies gaat het CBR door met het gebruik van een mondkapje door examinator en kandidaat tijdens het examen. Daarnaast gelden diverse andere hygiënevoorschriften om verspreiding van het coronavirus te voorkomen.

Bij het onderzoek naar beschermingsmiddelen in examenvoertuigen stonden het terugdringen van de besmettingsrisico’s en de mogelijke gevolgen voor de verkeersveiligheid centraal. De toepassing van harde schermen of schermen van flexibel folie vermindert de kans op besmetting door hoesten en niezen, maar heeft weinig effect op besmetting door ademen en praten. De kans op indirecte overdracht wordt mogelijk vergroot, doordat het virus achterblijft op de schermen. Daarnaast leveren de schermen extra risico’s op voor het zicht en voor verwondingen bij ongevallen. CBR ziet daarom af van het gebruik van schermen in examenvoertuigen. Ook geeft de RDW aan dat het plaatsen van afscherming tussen de bestuurder en de bijrijder grote risico’s met zich meebrengt.

Het dragen van een niet-medisch mondkapje (type 2 volgens NEN-EN14683) verkleint de kans op besmetting, zowel bij hoesten en niezen als bij ademen en praten. Daarnaast wordt de kans op indirecte besmetting kleiner doordat neus en mond niet of met moeite met de handen kunnen worden aangeraakt. Hierbij worden de risico’s nog verder teruggedrongen bij gebruik van bril, handschoenen en reinigingsmaatregelen. Daarnaast ziet TNO het ventileren van het voertuig, naast de triage voorafgaand aan het examen, als een belangrijke voorzorgsmaatregel om de besmettingskans verder te verkleinen.

Op basis van de uitkomsten van het onderzoek continueert het CBR het gebruik van mondkapjes door zowel examinator als kandidaat tijdens de examenrit. Ook blijft het CBR handschoenen en veiligheidsbrillen ter beschikking stellen aan zijn medewerkers. Verder wordt het ventileren van het voertuig opgenomen in het protocol.

Sinds de herstart van de praktijkexamens medio mei zijn al bijna 24.000 praktijkexamens afgenomen. Er zijn ca. 320.000 examens gereserveerd.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Zorg dat u niets mist. Neem nu een jaarabonnement op TTM.nl met 25% korting. Abonneer