‘Transportsector krimpt dit jaar met 7 procent’ • TTM.nl Ga naar hoofdinhoud

‘Transportsector krimpt dit jaar met 7 procent’

Sinds de lockdown voor de COVID-19 pandemie is de samenleving enorm veranderd. Ondernemers moeten improviseren en anderhalve meter afstand houden lijkt het nieuwe normaal te worden. ABN AMRO verwacht dit jaar een krimp van de Nederlandse economie van 3,8 procent in een scenario waarbij de ‘lockdown’ twee maanden duurt en daarna stapsgewijs wordt opgeheven. Het coronavirus zal daarom voor langere tijd grote gevolgen hebben voor ondernemers binnen de logistieke sector. Voor transport en logistiek gaat ABN AMRO uit van 7 procent krimp voor heel 2020. Dat meldt de bank in een sectorupdate.

De gevolgen van de coronacrisis voor de logistieke sector zijn groot, maar verschillen sterk per bedrijf en per subsector. Met name de transportbedrijven met opdrachtgevers in de sectoren leisure (waaronder horeca en evenementen), retail (non-food) en agrarisch (bijvoorbeeld sierteelt) worden direct geraakt. In enkele deelsegmenten zijn lichtpuntjes te zien; supermarkten en bedrijven in e-commerce en farma-logistiek laten flinke omzetstijgingen zien. De vraag naar luchtvracht stijgt door de grote behoefte aan medische goederen. Havens hebben te maken met verstoringen en vertragingen vanwege een tekort aan personeel en forse afname van het goederenaanbod.

Op korte termijn is crisismanagement nodig, maar tegelijk moeten ondernemers alvast verder kijken.

De logistiek wordt op verschillende manieren hard geraakt:

  1. Forse afname van internationale vrachtvolumes als gevolg van het stilvallen van industriële productie, bijvoorbeeld in China en Italië.
  2. Forse afname van vrachtvolumes door grote vraaguitval, als gevolg van ‘lockdowns’ en daarop volgende wereldwijde recessie.
  3. Ernstige ontregeling van logistieke stromen door onder andere grenscontroles en inreisverboden

Eén reactie op “‘Transportsector krimpt dit jaar met 7 procent’

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Zorg dat u niets mist. Neem nu een jaarabonnement op TTM.nl met 25% korting. Abonneer