Ga naar hoofdinhoud

Dijksma wil GPS in diervervoer

Staatssecretaris Dijksma van Economische Zaken wil het gebruik van GPS-systemen bij diervervoer verplicht stellen. Dijksma heeft branche- en sectorpartijen verzocht om die verplichting op te nemen in het kwaliteitssysteem voor diervervoer. Dat antwoordt Dijksma op vragen vanuit de Tweede Kamer. Dat meldt AgriHolland.

veevervoerGPS is alleen verplicht bij transport langer dan 8 uur, een tachograaf is altijd verplicht. Het Interventiebureau Dier (IBD), onderdeel van de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA), bekijkt van 15 procent van de lange-afstandstransporten standaard de GPS-gegevens. Tachograafgegevens bij korte transporten (korter dan 8 uur) worden ook opgevraagd door IBD indien daartoe aanleiding is. Op basis van deze gegevens is na te gaan of er illegale bewegingen hebben plaatsgevonden.

In het kader van de handhaving van de mestregelgeving gaat GPS verplicht worden voorgeschreven. Inmiddels heft Dijksma ook de bij het diervervoer betrokken branche- en sectorpartijen verzocht om het verplicht gebruik van GPS-systemen, als een van de voorwaarden, in hun nog te ontwikkelen kwaliteitssysteem voor diervervoer op te nemen. De staatssecretaris acht het belangrijk om de onaangekondigde steekproefsgewijze controle van GPS data in stand te houden. Door deze controles zijn de transporteurs zich er van bewust dat ze ook na afloop van een transport beboet kunnen worden voor ongeoorloofde acties, aldus Dijksma.

Eén reactie op “Dijksma wil GPS in diervervoer

  • Pietje Precies

    Sharon Dijksma begint dictatoriale trekken te vertonen. Vorige week met haar gedwongen maatregelen voor de landbouw. Nu dit. Waar is de democratie gebleven?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Zorg dat u niets mist. Neem nu een jaarabonnement op TTM.nl met 25% korting. Abonneer