Ga naar hoofdinhoud

EU-sancties zorgen voor 80 km lange file aan Pools-Wit-Russische grens

Een file van 80 km aan vrachtwagens vormde zich dit weekend bij de grens tussen Polen en Wit-Rusland vrachtwagenchauffeurs uit Wit-Rusland en Rusland probeerden naar huis te rijden voordat de nieuwe Europese sancties in werking traden.

Op een bepaald moment liepen de wachttijden op tot maar liefst 33 uur, hoewel dit na het verstrijken van de deadline meer dan gehalveerd werd.

In haar laatste sanctieronde verbood de EU vrachtwagens uit Rusland en Wit-Rusland goederen in en uit de EU te vervoeren. De enige uitzondering hierop waren voertuigen die medicijnen, post of brandstof vervoerden.

Volgens de BBC is het lot van de vrachtwagens die de grens niet op tijd zijn overgestoken, nog onbekend. Aangenomen wordt dat de nationale autoriteiten de voertuigen in beslag zouden kunnen nemen.

Ondertussen heeft Wit-Rusland gereageerd met een verbod voor EU-vrachtwagens om goederen op zijn grondgebied te vervoeren. De maatregel werd afgelopen zaterdag bekendgemaakt.

Volgens de informatie van het Wit-Russische ministerie “zijn de uitzonderingen voertuigen die via sommige grensovergangen naar aangewezen plaatsen gaan die bestemd zijn voor laad- en overslagactiviteiten [opleggers]”. Bovendien geldt de beperking niet voor vrachtwagens die post en levende dieren vervoeren”.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Zorg dat u niets mist. Neem nu een jaarabonnement op TTM.nl met 25% korting. Abonneer