Frankrijk start ‘generale repetitie’ voor Brexit • TTM.nl Ga naar hoofdinhoud

Frankrijk start ‘generale repetitie’ voor Brexit

De Franse overheid gaat oefenen voor de Brexit. Een maand lang zullen de douaniers in Calais elke vrachtwagen behandelen alsof de Brexit al een feit is. De Brexit, waarschijnlijk de harde variant, gaat in op 31 oktober. Dat melden diverse Franse en Britse media.

“Gedurende een maand zullen we doen alsof Brexit al plaats vindt. Groot-Brittannië behandelen we alsof het Zuid-Afrika is, alleen dan naast de deur”, zei minister van Financiën Gerald Darmanin vrijdag.

De Franse overheid heeft 700 extra douaniers ingehuurd om de grenscontroles af te handelen. Toch verzekerde Darmanin toehoorders dat hij geen chaotische taferelen aan de grens verwacht. De nieuwe grens is namelijk digitaal, met een kentekenscanner die trucks linkt aan vooraf online ingevulde documenten.

Bij aankomst in Calais worden vrachtwagens doorgestuurd om de Kanaaltunnel of een veerboot naar Groot-Brittannië te nemen, of worden ze fysiek gecontroleerd, afhankelijk van het soort goederen dat ze vervoeren of als er verdenking is van criminele activiteiten. Darmanin verzekerde dat er geen ‘tientallen en nog eens tientallen kilometers’ file zullen zijn.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Zorg dat u niets mist. Neem nu een jaarabonnement op TTM.nl met 25% korting. Abonneer