Goederenexport 9 procent lager • TTM.nl Ga naar hoofdinhoud

Goederenexport 9 procent lager

In de eerste helft van 2020 was de uitvoer van goederen bijna 23 miljard euro lager dan in dezelfde periode van 2019. Dat is een afname van 9 procent. In het eerste kwartaal was de export nog vrijwel op hetzelfde niveau als vorig jaar, maar in het tweede kwartaal daalde de goederenexport met 17 procent. Dit blijkt uit de nieuwste cijfers van de Nederlandse goederenhandel en de publicatie Nederland Handelsland, meldt het CBS.

De Nederlandse export had, naast de coronacrisis, te maken met fors lagere handelsprijzen. De exportprijzen daalden in het eerste kwartaal met circa 2 procent. In het tweede kwartaal waren de uitvoerprijzen circa 6 procent lager dan een jaar eerder. Vooral de prijzen van olie en gas waren lager.

De totale exportwaarde van goederen van Nederlandse makelij daalde in het eerste halfjaar van 2020 met ruim 16 miljard euro naar bijna 128 miljard euro (11 procent). Tegelijkertijd nam de wederuitvoer van goederen af met bijna 6,5 miljard euro. Daarmee is 72 procent van de exportkrimp toe te schrijven aan de uitvoer van Nederlands fabricaat. De bijdrage aan de economie van export van Nederlandse makelij is groter dan die van wederuitvoer. Aan één euro goederenexport van eigen makelij verdiende Nederland in 2018 51 cent, aan wederuitvoer 14 cent.

Van de belangrijkste exportbestemmingen van Nederlands fabricaat kromp de export naar het Verenigd Koninkrijk met afstand het sterkst. De uitvoer van goederen van Nederlandse makelij naar het VK is in het eerste halfjaar met bijna 2,5 miljard euro (23 procent) gedaald. Circa 30 procent van deze afname komt door minder export van olie en gas. Het VK is inmiddels in rangorde de vijfde afnemer van goederen van Nederlandse makelij. Eind 2019 stond het VK nog op plaats drie.

Duitsland blijft de belangrijkste exportbestemming. De export naar Duitsland daalde in de eerste helft van dit jaar met 12 procent. Van de belangrijkste exportbestemmingen is China met een groei van 18 procent een positieve uitzondering.

Ruim twee derde van de export van Nederlandse makelij wordt verkocht in Europa. De export van in Nederland geproduceerde goederen nam binnen Europa in het eerste halfjaar van 2020 af met ruim 13 miljard euro. Dat is 13 procent minder dan een jaar eerder. Het exportverlies naar het Amerikaanse continent was 16 procent. De export naar Azië nam toe met 2 procent. Naast de groei naar China werd ook naar Zuid-Korea beduidend meer geëxporteerd.

De Nederlandse chemische industrie leverde met een export van ruim 25 miljard euro (20 procent) de grootste bijdrage in het exportpakket van Nederlandse makelij. De export van minerale brandstoffen nam in de eerste helft van 2020 af met 7,3 miljard euro. Hierdoor daalde de bijdrage van minerale brandstoffen aan de export van Nederlands fabricaat van 16 procent tot 13 procent.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Zorg dat u niets mist. Neem nu een jaarabonnement op TTM.nl met 25% korting. Abonneer